Facturile la energie ar putea exploda, dar guvernul ne asigură că „nu vorbim chiar de o dublare”

Românii trebuie să se pregătească pentru facturi mai mari la energie electrică, dar nu vă faceți griji, pentru că, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, „nu vorbim chiar de o dublare”. Prețurile vor crește, dar guvernul încearcă să îndulcească pastila cu scenarii optimiste și explicații despre „piața liberă” și „mecanisme de protecție” care, în realitate, nu îi vor ajuta pe cei care vor simți creșterea direct în buzunar.
După 1 iulie, plafonarea prețurilor dispare, iar consumatorii vor trebui să aleagă singuri din ofertele furnizorilor. Burduja susține că, dacă prețul se va situa între 0,68 și 1 leu pe kWh, impactul nu va fi chiar atât de mare. „Dacă au un consum mic, sub 100 de kilowați oră pe lună și acel prag de 0,68 lei kilowatt-oră, atunci probabil plătesc în prezent o medie de 40 lei per factură și ar putea vedea o creștere în jurul valorii de 60-70 lei pe lună.” Cu alte cuvinte, pentru cei care trăiesc la limită, fiecare leu contează, dar guvernul consideră că o creștere de 50-75% este „nesemnificativă”.
Și dacă tot vorbim de compasiunea statului, ni se promite că persoanele vulnerabile ar putea primi vouchere sau carduri pentru energie. Deocamdată, Ministerul Muncii trebuie să stabilească cine merită acest ajutor, dar Burduja ne liniștește: „Principiile pe care le-am enunțat este să nu îi punem pe români pe drumuri, să le dăm cât mai puține bătăi de cap”. Un mesaj liniștitor, mai ales dacă ne uităm la istoricul statului român în gestionarea ajutoarelor sociale.
În plus, ministrul ne recomandă să verificăm ofertele furnizorilor: „Legat de eventualele creșteri de prețuri, vă rog doar să vă uitați pe site-ul ANRE și rog pe toți românii să facă asta, să aleagă cea mai bună ofertă pentru ei.” Altfel spus, dacă plătiți mai mult, e vina voastră că nu ați căutat mai bine.
Problema reală? România continuă să plătească mai mult pentru energie decât alte state din UE, iar guvernul pare să nu aibă soluții concrete. Se dau vina pe interconexiuni, pe piața regională și pe contextul internațional, dar realitatea este că, în timp ce Vestul Europei plătește mai puțin, românii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. „Noi am pus presiuni la nivel european pentru creșterea interconexiunilor în zonele de tranzit ale Uniunii Europene”, spune Burduja, dar până când aceste interconexiuni vor deveni realitate, oamenii vor continua să plătească mai mult.
Singura speranță? Să crească oferta de energie. „Fiecare megawatt nou pe care îl adăugăm în sistem înseamnă șansa de a avea o ofertă mai mare de energie și, așa cum funcționează o piață, atunci când crește oferta, prețul scade.” Cu alte cuvinte, poate într-un viitor îndepărtat, lucrurile se vor îmbunătăți. Până atunci, pregătiți-vă portofelele.