Politică

Facturi mai mari la energie: Plătești mai puțin doar dacă faci economie la curent

Românii sunt încurajați de ministrul Energiei, Virgil Popescu, să facă economie la curent electric, altfel vor plăti facturi mai mari în funcție de consum.

Principalele prevederi ale proiectului:

Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice, firme din domeniul alimentar

De asemenea, proiectul de OUG stabilește că valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh. Această valoare este cu mult sub prețul la care se tranzacționează energia electrică în aceste zile.

Important: Proiectul de OUG le interzice producătorilor de gaze, care au și producție de energie electrică (cazul Petrom, cu centrala de la Brazi, și Romgaz, cu vechea centrală de la Iernut), să vândă gazele către propriile centrale cu un preț mai mare de 100 lei/MWh. Acest lucru înseamnă că producătorii respectivi ar putea să renunțe la producția de energie electrică, preferând vânzarea directă a gazelor cu un preț mai mare.

Iată articolul:

(6) În perioada 1 septembrie 2022-31 octombrie 2023, în cazul producătorilor de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de producere de energie electrică utilizând gazele naturale, prețul de transfer al gazelor naturale utilizate la producția de energie electrică este de maximum 100 lei/MWh. ”

De asemenea, ordonanța prevede că toate firmele de pe lanțul de producție al energiei electrice, inclusiv traderii, vor plăti taxa ”de solidaritate”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button