InternaționalȘtirile 60m.RO

Situația de urgență din Japonia scoate la iveală probleme mai vechi ale societății

Munca pe șantier îi oferea japonezului Takahashi suficienți bani pentru a plăti pentru o cameră în fiecare seară la una dintre internet caffe-urile din Tokyo. Dar starea de urgență survenită în urma pandemiei de coronavirus nu numai că l-a costat locul de muncă, ci a închis temporar și cafeneaua care era casa sa.

Tânărul de 35 de ani doarme acum în terminalul de autobuz din Tokyo de peste două săptămâni.

„Multe companii au devenit falimentare din cauza pandemiei. În momentul de față, există mulți oameni ca mine, fără locuri de muncă”, a spus Takahashi, în timp ce aștepta la rând la Shinjuku să primească o masă gratuită de la Moyai, un grup de sprijin pentru persoanele fără adăpost.

Takahashi este unul dintre cei 4.000 de „refugiați din internet caffe-uri” din Tokyo – persoane fără adăpost, în mare parte bărbați, care înainte de pandemie plăteau de obicei între 17 și 28 de dolari pentru a rămâne peste noapte într-o camera de 20 de metri pătrați într-una dintre cafenelele non-stop cu internet ale orașului, relatează cnn.com.

În ultimele săptămâni, în Japonia a scăzut numărul de cazuri de coronavirus. Duminică, au existat 14.571 de cazuri la nivel național și 487 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.

Pentru a opri răspândirea virusului, Japonia a declanșat starea de urgență la nivel național și au închis întreprinderile, inclusiv cafenele de internet, forțându-și locuitorii să caute refugiu în altă parte.

Autoritățile japoneze oferă locuințe de urgență pentru a-i sprijini pe cei care locuiesc în cafenele pe internet, dar măsurile pandemice au expus o problemă care este veche de zeci de ani.

Deși Tokyo are o reputație de oraș prosper, bazat pe o înaltă tehnologie, are și o comunitate de 5.126 de persoane fără adăpost, potrivit cifrelor lansate de guvernul metropolitan din Tokyo în 2019.

Dintre aceștia, 4.000 sunt refugiați în internet caffe-uri, în timp ce peste 1.000 sunt șomeri și trăiesc sub poduri, în cutii de carton și în corturi în parcuri și de-a lungul malurilor râurilor. Organizațiile de caritate cred că numerele ar putea fi mult mai mari.

Back to top button