Știrile 60m.RO

Exploziile de la Nord Stream: Pierderi pentru Germania, câștiguri pentru SUA

Ultimele incidente care au avut loc la transportatorul de gaze naturale Nord Stream la începutul acestei săptămâni ar putea juca în mâinile Statelor Unite și ale altor exportatori de gaze naturale, în timp ce dialogul dintre Rusia și Uniunea Europeană se va înrăutăți doar în acest context, după cum reiese dintr-un scurt sondaj al experților în domeniul energiei și relațiilor internaționale pe care TASS i-a intervievat miercuri.

Potrivit directorului general adjunct pentru problemele cu gazele la Fondul Național de Securitate Energetică, Alexey Grivach, incidentul conductei de gaz va fi de folos tuturor celor care au dorit să împiedice cu orice preț întoarcerea gazelor rusești în Europa și Germania.

„De exemplu, pentru a-i priva pe germani chiar și de cea mai mică șansă teoretică de a ajunge la o înțelegere cu Moscova și de a atenua criza energetică, care este probabil să se înrăutățească din rău în mai rău în această iarnă. De asemenea, astfel de beneficiari și jucătorii asociați primesc și vor continuă să primească principalele super profituri din vânzarea gazelor la prețuri extrem de mari”, a spus Grivach, expert al clubului internațional de discuții Valdai.

Câștiguri pentru SUA

Președintele consiliului de administrație al Fundației pentru Sprijin și Dezvoltare a clubului internațional de discuții Valdai, Andrey Bystritsky, a spus că Statele Unite, precum și o serie de forțe radicale din Europa de Est și din statele baltice, ar putea beneficia de acest incident în plan pur economic.După cum vede el, urgența gazoductului nu va facilita nici dialogul Rusiei cu țările UE.

„Va dura mult timp pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Între timp, toată lumea se va acuza reciproc de sabotaj. Dialogul va deveni mai complicat”, a explicat Bystritsky.

Analistul a atras atenția asupra faptului că perspectivele de securitate energetică a UE în acest context păreau „sumbre”, pentru că este destul de problematică compensarea pierderilor din sectorul energetic. Bystritsky a subliniat, de asemenea, că investigarea incidentelor va fi foarte lungă și crearea unui grup de anchetă imparțial în acest sens ar fi „extrem de dificilă”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button