Social

Exploziile de la Crevedia – căștile topite: Pompierii confirmă că e echipamentul cu care i-a dotat „comandantul acțiunii”

După explozia de la Crevedia, în mediul online au început să circule imagini cu căști topite și echipamente arse complet, stârnind critici pentru conducerea IGSU, informează Libertatea.

Conform sursei citate, autenticitatea imaginilor a fost confirmată de un pompier care a acționat la Crevedia. În schimb, Raed Arafat neagă, cu jumătate de gură, că ar fi vorba de echipament din dotarea instituției pe care o conduce.

„Pe internet circulă… Aceasta, de exemplu, este o cască pe care eu nu am văzut-o folosită de pompierii noştri în ultima perioadă. Îmi arătaţi o cască argintie. Pompierii noştri au căşti roşii în mare parte. Dacă cineva a avut cască personală, înseamnă că avem o problemă. Această cască nu ştiu să facă parte din dotare. Casca este argintie, nu este o cască care există la noi în dotare. (…) Nu face parte din dotarea pompierilor. (…) V-aţi pus problema că luaţi de pe internet probleme care nu sunt reale?

Trebuie să verific dacă este a lor (n.r. a pompierilor) şi dacă în final a fost introdusă ca şi cască autorizată de către pompieri. Echipamentele pe care mi le arătaţi trebuie să fie verificate de unde sunt, cine a fost, cum s-a făcut această poză, dacă echipamentul este parte din dotarea IGS-ului. Eu aici văd o cască care mai degrabă este vopsită decât să fie altceva. (…) Această cască este intactă, faptul că în exteriorul ei a fost o problemă nu înseamnă că capul pompierului a suferit. (…) Dacă era ceva ieşit din comun şi care se impune să se verifice fabricantul, atunci aceasta este o comisie care o să investigheze şi o să vadă”, a susţinut Arafat, informează Agerpres.

Un pompier l-a contrazis pe Arafat, afirmând că sunt căști din dotarea IGSU.

„Nu e o cască argintie, se vede pe margini că e o cască albă și avem astfel de căști în dotare”, adăugând că „„la detașament la Băneasa, la fel, la DMV (Detașamentul „Mihai Vodă”, n.r.), toți spun același lucru. Dacă mințea unul mai ziceam, dar nu cred că mint 50 de oameni cel puțin”, a menționat el pentru Libertatea.

„Dotările din subunități pot fi diferite, am văzut tot felul de căști. Exista poza și cu casca roșie, de aceea ce spune domnul Arafat? Iar casca roșie topită ce apare în fotografii e considerată cam cea mai «buna» din ce am primit. Eu am primit anul asta casca ca aceea după 15 ani de activitate. Sunt foarte mulți colegi care încă au căști și mai proaste decât aia din poză”, susține un alt pompier, care nu este printre cei care au participat la misiune.

Acesta a spus că salvatorii sunt nevoiți de multă vreme să folosească echipamente neconforme.

„Sunt multe de spus: de la coordonare neconformă până la echipamentele uzate, găurite, mă refer la uniformele pe care trebuie să le poarte la orice intervenție, la roboții care nu merg controlați decât până la o distanță de maxim 300 de metri, sunt multe lipsuri în sistem”, a menționat angajatul ISGU.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button