Explozie a prețurilor la energia electrică și gaze: FACTURI chiar și cu 200% mai mari
Explozie a prețurilor la energia electrică și gaze. Unii consumatori au primit facturi chiar și cu 200% mai mari. În timp ce Ministrul Energiei Virgil Popescu ne aburește cu promisiuni și ajutoare care vor veni cândva la o dată ulterioară românii sunt la mila mafiei din energie.
Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat joi ministrul Energiei, Virgil Popescu.
El a participat la o întâlnire, la Palatul Victoria, între premierul Florin Cîţu şi reprezentanţii ANRE, ai Transelectrica, ai bursei de energie OPCOM şi cei ai Consiliului Concurenţei.
„Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor. Sper ca legea să fie aprobată în Parlament în prima parte a lunii septembrie, astfel încât să putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie. (…) Vorbim de peste 400.000 de consumatori, asta înseamnă de gospodării„, a spus Popescu.
Banii vor veni de la bugetul de stat, în principal din dividendele acordate de companiile energetice.
El a sfătuit consumatorii să încheie noi contracte în piaţa liberă, unde preţurile sunt mai mici.
„Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă, alegeţi cea mai bună ofertă, nu staţi în piaţa de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă – şi mai sunt doi-trei la acelaşi nivel de preţ – este compania noastră, Hidroelectrica, faceţi contracte!”, a îndemnat ministrul.
„Anul trecut a fost o perioadă, din cauza pandemiei, cu consum mai scăzut și cu câștiguri mai mici ale companiilor de energie. Anul acesta toată lumea încearca să recupereze pierderile respective și apare tendința de creștere a prețurilor, până la un punct obiectivă, dar apoi începe să devină subiectivă. Dincolo de o creștere rezonabilă, dublările de preț sunt absolut artificiale.
Există fluxuri în economie, cum e energia care au impact cumulativ pe restul economiei. Creșterea prețului în energie se propagă în economie, în prețul transportului, al produselor de diverse feluri, ceea ce conduce la prețuri foarte mari și la posibilitatea închiderii unor întreprinderi unde prețul energiei e mare în costul de producție, iar șomerii de acolo vor deveni automat consumatori vulnerabili. Ajungem la prețuri foarte mari, așa cum a fost în Bulgaria acum câțiva ani.
Piață liberă înseamnă creșteri și scăderi ale prețurilor. Dacă spunem piață liberă nu înseamnă că oricine poate să pună orice preț pe energie.”, a declarat expertul în energie Ionuț Purica