Expert Forum a lansat platforma www.votcorect.ro pentru alegerile locale

Prin intermediul Vot Corect sunt explicate principalele reguli privind campania electorală, înregistrarea alegătorilor, ziua votului sau contestații, în termeni cât mai simpli.
De asemenea, echipa Vot Corect răspunde la întrebări frecvente despre organizarea procesului electoral și primește sesizări legate de nereguli. Sesizările vor fi transmise instituțiilor relevante, iar persoanele care le-au semnalat vor fi asistate în rezolvarea problemelor legate de diferite etape ale procesului electoral, dacă este cazul, informează Expert Forum.
Platforma Vot Corect este dezvoltată pentru alegerile locale din 2020 în cadrul proiectului „Alegeri locale corecte și transparente – ACT”, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale și de a asigura intervenția în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.În ziua și preziua alegerilor, echipa Fiecare Vot va răspunde tuturor solicitărilor de informații și asistență primite de la observatori, alegători, reprezentanți ai partidelor politice sau alte persoane interesate de alegeri prin intermediul numărului Telverde 0800 080 200. Numărul de telefon este disponibil în România și este gratuit.
Alături de partenerii din coaliția FiecareVot, Expert Forum acreditează observatori pentru monitorizarea secțiilor de votare în ziua alegerilor.
Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Activitatea de observare este voluntară, nefiind remunerată. Toți observatorii încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor.
În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi aplicația Monitorizare Vot, special realizată de Code for Romania și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și prin call-center special creat. Poate fi observator orice cetățean cu drept de vot, care nu este membru al unui partid politic, nu a participat direct la organizarea unei campanii electorale sau nu este candidat, chiar dacă independent.
Există și un Cod de Conduită care detaliază caracteristicile statutului de observator și pe care fiecare persoană care se înregistrează și-l asumă. Până pe 24 septembrie, persoanele care doresc să fie observatori se pot înscrie exclusiv online pe fiecarevot.ro.
Observatorii acreditați vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare. Cei înscriși pot monitoriza o singură secție de votare sau mai multe, într-o echipă mobilă, formată din doi observatori.
Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.
- Sindicate captive: liderii trăiesc în lux, angajații în umilințăRomânia are o problemă profundă cu ceea ce ar trebui să fie vocea celor care muncesc: sindicatele. În loc să fie bastioane ale rezistenței sociale, au ajuns să fie colonizate de personaje bine conectate la partide și servicii, care nu mai au nicio legătură reală cu viața și suferința celor pe care pretind că-i reprezintă. …
- România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euroArmata anunță că va cumpăra nu mai puțin de 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule șenilate blindate care vor veni în cinci configurații diferite. Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse …
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR): „Statul e dator vândut și cere sacrificii de la cei mai corecți români”Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels critică dur ipocrizia autorităților care cer românilor „să strângă cureaua”, în timp ce statul are datorii fiscale restante de peste 81 de miliarde de lei. Parlamentara atrage atenția că guvernul nu colectează creanțele mari, în timp ce taxează în mod agresiv cetățenii obișnuiți. Ea solicită măsuri imediate pentru recuperarea banilor …
- Gheorghe Piperea (AUR): „Ursula von der Leyen: salvată prin șantaj politic, nu prin vot de încredere”Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea denunță jocurile politice din Parlamentul European care au dus la respingerea moțiunii de cenzură împotriva Comisiei Europene. Acesta acuză că Ursula von der Leyen a fost „salvată” prin promisiuni politice făcute în spatele ușilor închise și nu printr-un vot de încredere real. Piperea subliniază că moțiunea a avut meritul de a …
- Sindicaliștii ANAF acuză: Legea insolvenței, un paravan legal pentru fraudarea bugetuluiFederația Sindicatelor din Administrația Fiscală trage un semnal de alarmă dur: actuala Lege a insolvenței favorizează firmele care vor să evite plata datoriilor către stat și face munca inspectorilor ANAF inutilă. În loc să taie din veniturile angajaților și să anunțe concedii fără plată, Guvernul ar fi trebuit să reformeze această lege, acuză sindicaliștii. Dorin …