Expert electoral: Doar în Afganistan s-au mai renumărat voturile
În 20 de ani de experiență în alegeri am întâlnit o singură situație în care s-a decis renumărarea tuturor voturilor: în Afganistan, în 2014. Câteva mii de lucrători ai Comisiei Electorale, împreună cu câteva mii de reprezentanți ai celor doi candidați (erau, ca și la noi, alegeri prezidențiale) și alături de câteva sute de supervizori ai ONU (din care făceam și eu parte) și câteva sute de observatori naționali și internaționali au petrecut circa 6 săptămâni în două hale imense și au renumărat voturile din cele circa 12.000 de secții de vot. Exercițiul a fost inutil – renumărarea, deși a schimbat cifrele din dreptul fiecărui candidat, nu a schimbat ordinea acestora, iar soluția crizei a fost, în cele din urmă, tot politică.
Cred că nu avem cu adevărat dimensiunea unui astfel de exercițiu. Birourile Electorale Județene nu au spațiile necesare să desfășoare această operațiune – sunt structuri temporare care pentru buna funcționare au nevoie de doar 3-4 camere. Nu au fost prevăzute cu un spațiu în care să poată organiza renumărarea integrală a celor câteva sute de secții de vot din circumscripția respectivă. Identificare spațiilor necesare și mobilarea corespunzătoare a acestora nu este ceva ce poți faci în câteva ore.
Membrii birourilor secțiilor de vot, care ar trebui să efectueze această renumărare, sunt și ei angajați temporari, care s-au reîntors deja la locurile lor de muncă permanente. Să îți imaginezi că îi poți convoca de pe azi pe mâine pentru un exercițiu care habar nu ai cât ar putea dura este de domeniul fanteziei.
Dincolo de aspectele logistice, trebuie să înțelegem că renumărarea totală a voturilor este un eveniment major, care trebuie tratat cu toată seriozitatea. Deși există un cadru legislativ care permite renumărarea voturilor, nu este o situație cu care ne-am mai confruntat. Vom descoperi că este nevoie de decizii ale BEC și hotărâri ale AEP care să operaționalizeze prevederile legale privind renumărarea. Nu poți crea acest cadru juridic peste noapte.
Dacă procesele electorale, în general, necesită un nivel ridicat de transparență, o astfel de renumărare necesită maximul de transparență. Ar trebui să oferi societății civile posibilitatea de observa acest proces și, mai mult, ar trebui să oferi posibilitatea de acredita noi observatori. Interesul pentru observarea acestui proces ar fi înzecit față de observarea scrutinului de duminică. Desfășurarea acestui exercițiu fără un maxim de corectitudine și transparență ar contrazice însăși rațiunea de a-l organiza.
Nu cred că trebuie să fii expert electoral să înțelegi că renumărarea a peste 9 milioane de voturi este pur și simplu imposibil de făcut până mâine la ora 14:00. Este greu de crezut că această solicitare a CCR a fost făcută cu bună credință – nu pot să te iau în serios când îmi ceri luna de pe cer. Ori ești rău intenționat și îmi ceri ceva ce știi că este imposibil ori ești incompetent pentru că nu ai fost în stare să estimezi, cu un raționament de bun-simț, că cerința ta este imposibil de satisfăcut.
Cu excepția celor doi care au făcut sesizări și a celor 9 judecători CCR, nimeni, absolut nimeni, nici alegătorii, nici ceilalți candidați, nici partidele nu au ridicat problema credibilității votului de duminică. Trebuie să înțelegem că în acest moment suntem într-o criză politică, nu electorală. Crizele politice nu pot fi rezolvate cu tehnicalități – este tentant să credem că renumărarea voturilor rezolvă problema. Nu o rezolva, din contră, o amplifică. Realitatea electorală și politică de azi este profund diferită de cea ”măsurată” la urne duminică. Nici reconfirmarea rezultatului de duminică nici schimbarea ordinii candidaților în urma renumărării nu reprezintă o soluție. Procesul electoral trebuie să continue, așa imperfect cum am văzut că este, iar apoi să avem voința de a extrage și aplica pe viitor învățămintele de rigoare.
Notă: Constantin Mârza lucrează de 20 de ani ca observator electoral. A coordonat o rețea europeană (ENEMO) de organizații care observă procesul electoral. De 10 ani face parte din echipe de experți electorali din misiunile de observare ale Uniunii Europene.