Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, sesizarea Avocatului Poporului împotriva legii carantinării: Sunt constituționale atât internarea obligatorie, cât și detașarea medicilor

Curtea Constituțională (CCR) a respins marți ca neîntemeiată, cu majoritate de voturi, sesizarea Avocatului Poporului împotriva legii carantinării, stabilind că atât internarea obligatorie a pacienților infectați cu o boală contagioasă, cât și detașarea obligatorie a medicilor, sunt constituționale.
Comunicatul oficial al CCR:
- În ziua de 20 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi în ceea ce privește dispozițiile art.8 alin.(3)-(9) și ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic și cu majoritate de voturi în ceea ce privește dispozițiile art.19 alin.(1) din aceeași lege, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare” și ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic sunt constituționale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a ridicat la CCR o excepţie de neconstituţionalitate împotriva dispoziţiilor articolului 8 alineatele (3) – (9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitare sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare” şi ale articolului 19 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Avocatul Poporului susţine în sesizare că măsura internării obligatorii (izolarea obligatorie într-o unitate sanitară), având trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie o măsură de ultim resort, după ce alte remedii posibile au fost epuizate.
„Or, în cazul bolilor înalt contagioase, această cerinţă stabilită cu titlu de principiu în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Constituţionale nu este respectată, legiuitorul prevăzând izolarea obligatorie pentru 48 de ore, ca o măsură de prim-resort, stabilită de drept, prin efectul legii. Izolarea, astfel cum este ea definită la art. 3 lit. o) din lege, prezintă caracterele unei internări obligatorii-măsură restrictivă de libertate, fiind aplicabile considerentele Deciziei 458/2020”, se precizează în document.
De asemenea, spune Avocatul Poporului, dispoziţiile articolului 8 alineatele (3)-(9) nu răspund nici exigenţelor de principiu reţinute în considerentele Deciziei 458/2020 a Curţii Constituţionale referitoare la accesul liber la justiţie, care subliniază ca un drept de acces la justiţie efectiv „nu se caracterizează doar prin posibilitatea instanţei de judecată de a examina ansamblul mijloacelor, argumentelor şi probelor prezentate şi de a pronunţa o soluţie, ci şi prin faptul că soluţia pronunţată determină înlăturarea încălcării denunţate şi a consecinţelor sale pentru titularul dreptului încălcat”.
„Avocatul Poporului apreciază că reglementarea posibilităţii măsurii izolării la domiciliu şi pentru bolile apreciate ca fiind înalt contagioase (nu doar pentru bolile cu risc scăzut de contagiozitate), precum şi dreptul judecătorului de a dispune înlocuirea măsurii izolării într-o unitate sanitară cu măsura izolării la domiciliu ar fi răspuns exigenţelor instituite de Curtea Constituţională şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, se mai precizează în sesizare.
Cu privire la prevederile articolului 19 din Legea 136/2020, Avocatul Poporului menţionează că acestea au un grad sporit de impredictibilitate, având în vedere că, în lipsa unor prevederi care să limiteze numărul detaşărilor aceleiaşi persoane pe parcursul stării de alertă, detaşare poate fi prelungită, în fapt, sine die.
„(…) Prevederile referitoare la ‘detaşarea’ personalului medical, paramedical şi auxiliar specializat din sistemul public sunt lacunare, limitându-se la a reglementa expres doar posibilitatea autorităţilor competente de a dispune ‘detaşarea’/transferul, fără a stabili condiţiile concrete şi procedura. (…) De asemenea, lipsa unui text expres care să prevadă condiţiile încetări detaşării anterior duratei care s-a dispus, conduce la imprevizibilitatea textului de lege criticat şi, astfel, la încălcarea art.1 alin (5) din Constituţie, deoarece, de la caz la caz, în m1od arbitrar, se poate decide, prin acte administrative , cu privire la raporturile de muncă ale categoriilor profesionale prevăzute în ipoteza normei”, se mai menţionează în document.
Sursa: News.ro
- Burduja îl taxează pe Nicușor Dan: Să folosești sloganuri anti-sistem, în timp ce ești parte a unui sistem care te susține, asta înseamnă să fii impostor!Liderul PNL București, Sebastian Burduja, îl taxează pe Nicușor Dan: „Să folosești sloganuri anti-sistem, în timp ce ești parte a unui sistem care te susține, asta înseamnă să fii impostor!” Este un candidat susținut de partide unul cu adevărat independent? Evidența și bunul-simț spun că nu.Domnul Nicușor Dan se prezintă ca fiind „cel mai independent” …
- Avocatul lui BogPr detonează dosarul finanțării lui Călin Georgescu: SUA au cerut explicații, cine nu înțelege va plăti cu vârf și îndesatScandalul legat de arestarea influencerului Bogdan Peșchir – BogPr capătă o dimensiune internațională, potrivit apărătorului său. Avocatul Adrian Sârbu a făcut declarații la ieșirea de la Tribunalul București, afirmând că Departamentul de Justiție al Statelor Unite a luat deja legătura cu echipa sa și cer clarificări în acest caz. „Departamentul de Justiție al Statelor Unite a luat deja legătura …
- Nicuşor Dan, pulverizat de presa americană: Un cal troian sprijinit de Soros, un risc pentru relațiile cu SUA și un posibil câştig pentru RusiaO revistă americană a publicat un editorial despre candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din luna mai, susținând că o eventuală victorie a acestuia ar putea afecta relațiile strategice cu SUA, edilul-şef al Capitalei fiind descris drept „cal troian” sprijinit de George Soros. În contextul în care, în luna mai, vor fi organizate noi …
- Ion Iliescu și alți lideri ai Revoluției din 1989, trimiși în judecată în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990Fostul președinte Ion Iliescu, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 1990, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității. Acuzațiile vizează represiunea violentă a manifestanților din Piața Universității, soldată cu victime, răniri și privări de libertate. Procurorii Parchetului …
- Bucureștiul, în colaps financiar sub Nicușor Dan: buget tăiat, investiții blocate și servicii publice în crizăPrimăria Capitalei traversează un an dezastruos din punct de vedere financiar, iar Nicușor Dan recunoaște că 2025 este „un an pierdut pentru investiții în București”. Bugetul orașului a fost redus, iar subvențiile pentru servicii publice pun presiune pe finanțe. În loc să găsească soluții, primarul Capitalei acuză Guvernul și retrage proiectul de buget din Consiliul …