EXCLUSIV: Traficul de țigări din Arad și circuitul banilor în natură
Pentru a înțelege mai bine acest caz ar trebui să ne întoarcem în timp, la perioada regimului de tristă amintire al PDL, când ministru de interne a fost numit Igaș Traian, un pion în mâna binomului Coldea-Kövesi, Traian Igaş fiind şi un om de bază în grupul de interese a lui Falcă de la Arad.
Printre “marile performanțe” ale lui Igaş a fost și distrugerea Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, celebra unitate ”doi și un sfert”, care a făcut politică la cel mai înalt nivel și care, la vremea respectivă, era un serviciu de informații mai performant decât S.R.I. Dar acest personaj nu s-a lăsat și în mod continuu, cât timp a fost ministru de Interne, Traian Igas a dorit o restructurare a servicului ”doi și un sfert” prin încorporarea în DGA, acțiune care nu a mai reușit.
Ulterior, prin metoda presiunilor împotriva ofițerilor de informații, pentru ca aceștia să se transfere la alt serviciu, s-a reușit înlocuirea lor cu ofițeri din cadrul poliției de frontieră, adică cei care știau foarte bine circuitul banului în natură. Tot în acea perioadă, Coldea Florian era prim-adjunct al directorului SRI, adică personajul care se ocupa de operațiunile SRI. Din acel moment, traficul de țigări a explodat, nu numai la Arad, ci în toată România, deoarece nu mai exista niciun serviciu de informații care să-i deranjeze pe acești traficanți.
Dacă ar fi să vorbim despre cercetarea de la fața locului, în cazul exploziei de la Arad, încă de la început putem observa amatorismul celor care au stins incendiul și au asigurat zona. În primul rând, în zona exploziei urmate de incendiu, a ajuns un echipaj de la Poliția Locală, cu toate că sediul Secției 1 se află la o distanţă de aproape un kilometru. Incendiul a fost stins cu apă la o presiune de patru – cinci atmosfere, distrugând orice urmă de explozibil.
Mai mult, după explozie nu a fost izolat perimetrul şi nici nu s-a asigurat protecţia autoturismului faţă de intemperii, lucru care se putea realiza foarte uşor prin amplasarea unui cort militar. În schimb, au fost lăsate mai multe persoane să se perinde la locul accidentului pentru a aprinde lumânări. Cazul seamănă izbitor cu cel al lui Condrea, când probele au fost distruse, într-un mod similar, de către persoane care, într-un mod foarte dubios, veniseră pentru a face curăţenie.
Dar “profesionalismul” existent în Poliția Română ne-a lăsat de foarte multe ori cu gura căscată, aşa încât nimic nu ne-ar mai putea surprinde.
În urma cu ceva timp a avut loc la Arad o amplă operaţiune a Poliţiei, în care 23 de persoane au fost reţinute pentru trafic de ţigări și s-a instituit sechestru pe averi imense.
Pentru liderul grupării, Cosmin Mladin şi un locotenent, procurorii DIICOT au cerut mandat de arestare în lipsă. Aceştia au fugit cu câteva ore înainte să vină mascaţii, dar între timp au fost arestați. Acuzaţiile aduse sunt cele de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani. În dosar, DIICOT a pus sechestru pe 622 de autoturisme, 357 de suprafețe de teren şi 50 de imobile. Au fost ridicate peste 27.000 de țigarete, 3 arme de vânătoare, peste 300.000 de lei, peste 100.000 de euro și aproape 36.000 de dolari.
În acest context, o numire interesantă venită din partea Șefului Poliției Române a fost readucerea la Arad a lui Tamaș Ioan, în funcţia de inspector-şef la IPJ Arad. Cumnatul lui, Tamaș Petrică – zis BUZ, era cunoscut în Arad ca având legături cu traficanții de țigări, iar soacra acestuia se ocupa cu vânzarea de alcool într-o piață din Arad.
În cazul soacrei, un ofițer de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în urma unui control, a amendat-o și a dispus confiscarea mărfii de contrabandă. Mai mult, aceasta deținea, într-o pivniță, în imediata apropriere a pieței o cantitate mare alcool provenită din contrabandă. În urma confiscării, această marfă nu a mai ajuns niciodată în camera de corpuri delicte a IPJ Arad, fiind restituită soacrei șefului IJP Arad, Tamaș Ioan.
În cazul lui Ioan Crişan este clar că avem de-a face cu un act care intră în spectrul actului terorist, deoarece actul terorist are ca țintă și ” acțiuni de „pedepsire” și ”răzbunare pentru nedreptăți reale sau imaginare”.
În acest caz am câteva întrebări, la care anchetatorii și autoritățile ar trebui să răspundă:
- Dacă există vreo legătură între asasinarea lui Ion Crișan și tirul de țigări descoperit de cei doi agenți de poliție?
- Dacă acest tir avea un antemergător și cine a apărut în jurul tirului la momentul opririi lui în trafic?
- De ce Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Poliției Județene Arad a început să caute locul de încărcare a tirului la câteva zile de la momentul faptei?
- De ce traficanții de țigări se întâlneau, pe surse, în fiecare sâmbătă la ora 9 la Taverna Pecicană, poprietatea lui Igaș Traian?
- Au existat informări din partea SRI cu privire la traficul de țigări, atât de vizibil în piețele arădene?
- Cunoaşte SRI unde merg banii proveniţi din traficul de țigări?
- Cine l-a informat pe Mladin de perchezițiile care urmau să aibă loc?
Deşi discuţiile cu privire la traficul de ţigări din judeţul Arad au ajuns de notorietate, dacă ne plimbăm prin piețele arădene, vom observa că nimic nu s-a schimbat, acești comercianți de țigări netimbrate își văd în continuare de treabă fără să fie deranjați de vreun un funcţionar al statului.
Va urma..