Știrile 60m.RO

Evdochia Aelenei (AUR): Toți românii din Ucraina merită să obțină cetățenia română

Comunitatea românească din Ucraina reprezintă a treia etnie ca pondere din Ucraina, iar în aceste zile este direct expusă invaziei rusești. România trebuie să acorde tot sprijinul membrilor comunității de români din Ucraina, în contextul în care Rusia a invadat această țară, susține deputata AUR Evdochia Aelenei, care pledează pentru acordarea cetățeniei române tuturor etnicilor români din țara vecină. Aelenei a trimis solicitarea către ministrul Afacerilor Interne Bogdan Aurescu pentru ca românii de peste Tisa să fie protejați, iar demersul să aducă o reparație istorică.

Comunitatea românească din Ucraina beneficiază de sprijinul Autorităților, dacă mai sunt români rămași în Ucraina și dacă românii care au reușit să ajungă în țară beneficiază pe deplin de ajutor? În contextul situației create din cauza războiului din Ucraina, nu credeți că toți românii noștri din Ucraina merită să obțină cetățenie română? Chiar și toți ceilalți români aflați în toate colțurile lumii ar fi necesar să obțină cetățenie română cât mai urgent posibil. Convingerea noastră fermă este că, în situația creată, soluția corectă și justificată în cazul românilor din Ucraina, a doua comunitate națională neucraineană după cea rusă, este recunoașterea cetățeniei române pentru cei care au deținut-o legal și toți urmașii lor. Deținerea dublei cetățenii nu este o crimă nicăieri în Europa”, a declarat Aelenei.

Românii din Ucraina constituie al treilea, ca și componență numerică, grup etnic din Ucraina, după ucraineni și ruși. Cei mai mulți etnici români locuiesc în regiunea Cernăuți (44,38%), în regiunea Odesa (30,22%), în Transcarpatia (7,85%), Nicolaev (3,21%) și Kirovograd (2,02%). După unele estimări, în Ucraina de azi trăiesc aproape o jumătate de milion de etnici români.

Recomandare către cetăţenii români care se află în Ucraina: să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernăuţi – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918).

La nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară – telefon 0040 -751.084.537.

În 26 iulie 1921, Maramureșul de dincolo de Tisa a trecut sub administrație cehoslovacă, iar în perioada interbelică, drepturile românilor au fost respectate, în condițiile în care Cehoslovacia a fost unul dintre cei mai statornici aliați ai României. Însă, după Cel de-al Doilea Război Mondial, Maramureșul de dincolo de Tisa a fost anexat de Rusia Sovietică. După destrămarea URSS, acest teritoriu a rămas în componența Ucrainei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button