Știrile 60m.RO

Europol: „Te mut la Reşiţa. Mă urc pe tine!” – Poliţişti ameninţaţi de şefii lor pentru că îşi fac datoria

Sindicatul Europol a atras atenţia, duminică, asupra faptului că unii şefi de poliţie le spun subalternilor în şedinţele din operativ să fie mai atenţi cu radarul atunci când copiii politicienilor circulă cu viteze mult prea mari pe drumurile publice, să fie mai îngăduitori când este vorba de persoane apropiate şefilor respectivi sau când e vorba de cei care defrişează ilegal păduri.

“O astfel de atitudine existentă la nivelul IPJ Caraş-Severin nu ne mai poate surprinde. […] Poliţiştii sunt cercetaţi pentru că au întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice şi, inclusiv, fără permis de conducere soţiei unui şef de Ocol silvic, apropiat al şefilor din poliţie”, a precizat Sindicatul Europol.

De asemenea, sindicatul susţine că în cazul în care lucrătorii de poliţie iau măsuri împotriva “transportatorilor care încalcă prevederile normelor legale în vigoare distrugând infrastructura rutieră din judeţ, cât şi faţă de cei care defrişează materialul lemnos din păduri, în mod fraudulos, şeful de poliţie Coman Aurel recurge la ameninţarea poliţiştilor incomozi, precizându-le inclusiv că îi va muta în altă localitate în care să-şi desfăşoare activitatea”.

“De pe 17 te mut la Reşiţa. Două luni de zile fără acord. Şi mă urc pe tine. Şi în două luni de zile te gândeşti. Azi tot aşa. Vă mut pe toţi de acolo. Pe toţi vă mut! Şi mă ţin o lună de zile de voi şi vă fac ce trebuie, după statutul poliţistului, să vedeţi că nu sunteţi artişti, că nu sunteţi şmecheri. Crezi că dacă ai 100 de constatări eşti şmecher? Nu! Îţi arăt eu ce fel de constatări ai, că am lucrat ca tine. Eşti numai într-o direcţie, nu în 10 direcţii. Eşti aşa când vrei numai pe licenţe, numai pe licenţe. Sau, în altă zi, numai pe lemne, numai pe lemne…”, conform unei înregistrări publicate de Sindicatul Europol, care a precizat că cel care a facut comentariile ar fi comisarul şef Coman Aurel, adjunctul IPJ Caraş-Severin.

În continuare, redăm comunicatul sindicatului:

Orice poliţist cunoaşte faptul că în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului îi sunt restrânse anumite drepturi şi libertăţi, comparativ cu alţi cetăţeni, aspect care din câte se pare nu îi este aplicabil şi adjunctului IPJ Caraş-Severin, care ori de câte ori are ocazia le atrage atenţia subordonaţilor în mod subtil, spunându-le în şedinţe sau la diverse întâlniri cu caracter operativ că nu au altceva de făcut decât să acţioneze cu radarul tocmai în ziua în care fiul unui om politic din judeţ circula cu autoturismul cu o viteză de peste 100 km/h în localitate, sugerându-le să fie mai atenţi pe viitor întrucât politicienii sunt aleşi de popor şi că din aceste considerente cei ce vor pleca primii din funcţie vor fi ei, nu politicienii, atenţionându-i inclusiv să nu mai sancţioneze agenţii economici.

O astfel de atitudine existentă la nivelul IPJ Caraş-Severin nu ne mai poate surprinde, în contextul în care adjunctul inspectorului şef participă la nenumărate evenimente alături de oameni politici din zonă ori când dispune verificări asupra activităţii poliţiştilor în momentul în care aceştia întocmesc dosare penale unor persoane influente pentru nerespectarea normelor rutiere în vigoare, cu scopul cel mai probabil de a-i determina să nu mai aplice legea faţă de aceste categorii de persoane.

O astfel de practică rezultă inclusiv din adresa de mai jos din care puteţi observa că poliţiştii sunt cercetaţi pentru că au întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice şi inclusiv fără permis de conducere, soţiei unui şef de Ocol silvic, apropiat al şefilor din poliţie, prin prisma disponibilităţii pe care o are pentru găzduirea petrecerilor organizate de aceştia, departe de ochii lumii.

(sindicateuropol.ro)

Mai mult decât atât, în condiţiile în care a constatat că poliţiştii nu se lasă intimidaţi de recomandările sale “apolitice”, aplicând în continuare legea faţă de transportatorii care încalcă prevederile normelor legale în vigoare distrugând infrastructura rutieră din judeţ, cât şi faţă de cei care defrişează materialul lemnos din păduri, în mod fraudulos, în contextul în care distrugerea fondului forestier constituie ameninţare la adresa securităţii naţionale a României, comisarul şef de poliţie Coman Aurel recurge la ameninţarea poliţiştilor incomozi (chiar dacă activitatea acestora este una foarte bună-peste 100 de infracţiuni la regimul rutier constatate în flagrant), precizându-le inclusiv că îi va muta în altă localitate în care să-şi desfăşoare activitatea, scopul fiind, în condiţiile date, acela de a nu mai deranja cercurile relaţionale ale şefilor din poliţie cu patronii firmelor “preferenţiale” sau cu oamenii politici din judeţ.

Pentru a-şi duce ameninţările la bun sfârşit, întrucât comisarul şef de poliţie Coman Aurel coordonează activitatea de ordine publică şi rutieră, la nivelul IPJ Caraş-Severin este emisă Dispoziţia cu nr. 518 din 07.09.2022 în baza căreia, sub pretextul creşterii numărului de accidente rutiere, Biroul Drumuri Naţionale şi Europene ce avea sediul în incinta Poliţiei Oraşului Băile Herculane este mutat în sediul Poliţiei Municipiului Caransebeş ce este situat la o distanţă de 75 de km de localitatea Băile Herculane, astfel încât poliţiştii să fie nevoiţi să piardă aproximativ o oră pentru a se echipa şi pentru a li se efectua instructajul premergător intrării în serviciu, fiind astfel “poziţionaţi” la o distanţă considerabilă faţă de patronii firmelor “preferenţiale” care distrug drumurile publice prin intermediul maşinilor de mare tonaj.

În ceea ce priveşte mutarea Biroului Drumuri Naţionale şi Europene sub aparenta necesitate a diminuării numărului de accidente rutiere grave, putem aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că această creştere este cauzată de modul defectuos în care poliţiştii biroului au fost planificaţi să-şi desfăşoare activitatea, fiind ”plantaţi” să execute măsuri specifice cu preponderenţă în localităţi în care nu au fost înregistrate evenimente rutiere grave cu scopul de a-i ţine departe de conducătorii auto cu influenţă în judeţ şi de patronii firmelor “preferenţiale” astfel încât să nu-i mai sancţioneze pentru încălcarea legislaţiei în vigoare.

Nu este pentru prima dată când la nivelul IPJ Caraş-Severin întâlnim astfel de “elemente” cu funcţie de conducere, iar acum putem înţelege de ce şeful Serviciului Acţiuni Speciale nu a fost cercetat disciplinar pentru hărţuirea subordonaţilor săi, în perioada anului trecut în care îi ameninţa că “le va lua gradele profesionale” şi că “îi va zbura” din grupa din care făceau parte. (VEZI AICI)

Aşadar, putem concluziona destul de uşor de ce şefii nu sunt cercetaţi şi sancţionaţi disciplinar, întrucât acesta este limbajul şi modul de lucru existent la nivelul inspectoratului, nefiind anormal ca aceştia să-şi intimideze ori să-şi ameninţe şi să-şi jignească subordonaţii, patentând în această manieră elemente comportamentale de “management” specifice grupărilor infracţionale.

Suntem curioşi dacă de această dată specialiştii din cadrul IGPR vor dispune vreo măsură faţă de modul în care este realizat managementul la nivelul IPJ Caraş-Severin sau pur şi simplu va gira astfel de comportamente, constatând după cum ne-am obişnuit că “nu se impune luarea vreunei măsuri disciplinare„ faţă de “stăpânii de sclavi” din conducerea Inspectoratului a căror atenţie şi resurse instituţionale sunt concentrate cu efervescenţă în aceste zile tot asupra poliţiştilor care şi-au făcut datoria, cu scopul de a-i sancţiona disciplinar pentru că au deranjat cercurile relaţionale ale şefilor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button