Știrile 60m.RO

Europenii ezită să se vaccineze. Scepticism pe scară largă, din Franță până în Bulgaria

În ciuda faptului că UE a încheiat contracte cu producătorii de medicamente Pfizer, BioNTech, Moderna și AstraZeneca pentru peste două miliarde de doze de vaccin, sondajale arată că europenii sunt ezitanți față de vaccinare.

Potrivit Reuters, sondajele arătă niveluri ridicate de ezitare faţă de vaccinare, din Franţa până în Polonia, oamenii fiind obişnuiţi cu vaccinurile care necesită decenii pentru a fi dezvoltate, nu doar luni. Un sondaj IPSOS efectuat în 15 ţări, publicat pe 5 noiembrie, a arătat atunci că 54% dintre francezi s-ar vaccina împotriva Covid-19, dacă ar fi disponibil unul. Procentul a fost de 64% în Italia şi Spania, 79% în Marea Britanie şi 87% în China.

Sondajele din Polonia, unde neîncrederea în instituţiile publice se adânceşte, au arătat pentru moment că mai puţin de 40% dintre persoanele intenţionează să se vaccineze. Duminică, s-a înscris pentru vaccinare doar jumătate din personalul medical dintr-un spital din Varşovia unde a fost administrat primul vaccin din ţară.

„Nu cred că există un vaccin în istorie care să fi fost testat atât de repede”, a spus Ireneusz Sikorski, în vârstă de 41 de ani, în timp ce ieşea dintr-o biserică din centrul Varşoviei împreună cu cei doi copii ai săi.

Back to top button