JUSTIȚIE

Europa se luptă cu Rusia în justiție: Autorităţi judiciare din întreaga Europă se vor reuni la Haga pentru a coordona anchetarea crimelor de război din Ucraina

Autorităţi judiciare din întreaga Europă se vor reuni joi la Haga pentru a coordona anchetarea atrocităţilor din Ucraina, după invadarea acestei ţări de către forţele ruse, informează Reuters.

La Conferinţa pentru Răspunderea privind Ucraina vor participa procurorul Karim Khan de la Curtea Penală Internaţională, comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, şi reprezentanta specială a secretarului general al ONU în domeniul violenţelor sexuale din cadrul conflictelor, Pramila Patten. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi secretarul de stat american Antony Blinken vor interveni prin videoconferinţă.

Experţii judiciari urmează să facă schimb de dovezi, să discute strategia pentru inculpare şi să ofere asistenţă internaţională de specialitate anchetatorilor de pe teren. Unul din principalele obiective este eliminarea suprapunerilor între dosarele întocmite de diferitele organe de anchetă, în vederea judecării în mai multe jurisdicţii, potrivit Agerpres.ro.

Lideri ucraineni şi occidentali afirmă că din 24 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, în multe locuri această ţară au fost comise crime de război cum ar fi omorurile, torturile, violurile, jafurile şi deportările forţate.

Rusia a dezminţit orice implicare în crime de război, susţinând că desfăşoară în Ucraina o „operaţiune militară specială” pentru protecţia etnicilor ruşi.

Curtea Penală Internaţională, procuratura ucraineană şi procurori din mai multe ţări europene care aplică principul jurisdicţiei universale au început deja mai multe anchete privind crimele de război. Autorităţile din Ucraina au judecat şi condamnat doi militari ruşi, reaminteşte Reuters.

Agenţia afirmă că oficialităţi implicate în aceste proceduri se aşteaptă ca dosarele mai ample privind crime de război sau chiar genocid să ajungă la Curtea Penală Internaţională de la Haga.

„Trebuie să strângem dovezi, trebuie să stabilim cine se face vinovat de crime de război şi trebuie să aducem persoanele respective la judecată”, a declarat marţi presei ministrul german al justiţiei, Marco Buschmann. El a recunoscut că „nu va fi uşor, nu va merge repede, va dura probabil mulţi ani”, însă a adăugat că „acesta este obiectivul nostru şi sunt încrezător că vom reuşi”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button