Europa se luptă cu al doilea val al pandemiei de COVID-19

Din cauza creșterii puternice a numărului de noi infectări, tot mai multe state reintroduc restricții pentru a limita extinderea Sars-CoV-2. Printre ele se numără și România.
În Germania, purtarea mășii devine obligatorie în Bundestag, după creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19 din Berlin.
Patru districte din capitala germană sunt clasificate drept zone cu risc epidemiologic ridicat, ceea ce înseamnă că s-au înregistrat 50 de cazuri la 100.000 de locuitori timp de șapte zile la rând.
Decizia luată de președintele Parlamentului, Wolfgang Schäuble, se aplică de marți până pe 17 ianuarie 2021. Parlamentarii care ignoră regula riscă o amendă de până la 5.000 de euro, relatează Deutsche Welle.
Masca e obligatorie în toate sălile din clădirea Bundestag și poate fi scoasă doar în momentul în care oamenii stau pe scaune, cu respectarea unei distanțe de 1,5 metri între ei. Cei care conduc ședințele de plen și cei care iau cuvântul la prezidiu vor putea să-și dea măștile jos.
Mulți angajați guvernamentali lucrează în continuare de acasă.
Germany a înregistrat luni un număr de 2.600 de cazuri noi. Peste 300.000 de germani au fost infectați de la debutul pandemiei.
Italia: Ministrul sănătății Roberto Speranza a declarat marți că italienii vor fi obligați în curând să poarte mască permanent în exterior.
Pentru ținerea sub control a virusului, Guvernul urmează să adopte miercuri mai multe măsuri.
Luni au fost înregistrate 2.257 de cazuri.
Situația e și mai gravă în Franța, care a raportat sâmbătă 16.972 de cazuri noi în decurs de 24 de ore. Cele mai multe cazuri sunt în Paris, unde se închid de astăzi barurile și cafenelele. Restaurantele rămân deschise, dar trebuie să-și aplice reguli sanitare mai stricte.
Noile măsurile se vor aplica timp de două săptămâni.
Cehia a luat decizia de a reintroduce starea de urgență.
Reintroducerea restricțiilor vine pe un fond de ”oboseală” tot mai mare în rândul populației din cauza pandemiei. Organizația Mondială a Sănătății din Europa a făcut apel la guverne să combată această oboseală.
Directorul OMS Europa, Hans Kluge, a precizat că autoritățile trebuie să-i asculte pe cetățeni atunci când acționează în lupta împotriva pandemiei.
La nivel global, o persoană din 10 ar fi contractat deja Sars-CoV-2, estimează Organizația Mondială a Sănătății, cifră de 20 de ori mai mare decât numărul confirmat de cazuri, adică peste 35 de milioane.
- Primarul PNL al Constanței vinde terenurile orașului la bucată, la fel ca Radu MazărePrimarul PNL al Constanței vrea să vândă terenurile orașului la bucată, la fel cum făcea Radu Mazăre în administrația PSD din anii 2000, după ce a trecut prin Consiliul Local mai multe astfel de proiecte prin care a scos la vânzare mai multe suprafețe. Vergil Chițac numește terenurile ”active nefolositoare ale orașului” și vorbește despre …
- JAF! România, printre cele mai mari tarife la energie electrică din Uniunea EuropenăRomânia are printre cele mai mari tarife la energie electrică din Uniunea Europenă. Toate țările vecine au prețuri mult mai mici. După eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică, de la 1 iulie, românii vor plăti între 20 și peste 30 de eurocenți (1,7 lei)/kWh. Având în vedere faptul că circa 10 milioane de consumatori se …
- Reforma Bolojan, mai fioroasă decât reforma Boc: bugetarii, băgați forțat în concedii fără platăGuvernul Bolojan ia în calcul o măsură extremă pentru reducerea deficitului bugetar, și anume trimiterea bugetarilor în concedii fără plată, timp de cinci zile în fiecare lună. Nu e prima dată cînd se propune așa ceva în România, iar de aplicat, s-a aplicat ceva asemănător în perioada crizei economice din 2009-2010, printr-o lege promovată de …
- CSAT prezidat de Nicușor Dan a decis: România va continua să sprijine UcrainaConsiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele României, Nicușor Dan, a analizat o serie de subiecte majore cu implicații asupra securității naționale, de la combaterea evaziunii fiscale și sprijinul pentru Ucraina, până la amenințările cibernetice și situația infrastructurii strategice interne.În contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, CSAT …
- Românii care nu plătesc întreținerea la timp, hăituiți de asociațiile de bloc: popriri, procese și chiar vânzarea locuințeiAi întârziat cu plata întreținerii? Pregătește-te pentru penalizări, procese în instanță și amenințări cu executarea silită. Legea le dă mână liberă asociațiilor de proprietari să-și recupereze datoriile cu orice preț, inclusiv prin vânzarea apartamentului. În loc să se caute soluții amiabile, blocuitorii ajung să fie puși la zid, transformați în inamici publici pentru câteva sute …