Europa dă semne că cedează: băncile europene reiau tranzacțiile cu obligațiuni rusești
Băncile europene s-au alăturat Wall Street pentru a permite din nou clienților să tranzacționeze datoria rusă, după ce luna trecută Trezoreria SUA a dat undă verde investitorilor să își lichideze pozițiile, informează Financial Times.
Piața mondială a obligațiunilor suverane și corporative rusești a înghețat în iunie, după ce investitorilor americani li s-a interzis să cumpere titluri rusești pe piața secundară, ca parte a sancțiunilor impuse de Occident împotriva Moscovei în urma invaziei acesteia în Ucraina.
Dar Biroul de control al activelor străine al Trezoreriei – care aplică sancțiunile în SUA – a deschis la 22 iulie o fereastră de trei luni pentru ca băncile să ajute investitorii care au rămas cu obligațiuni rusești să își lichideze pozițiile. Autoritățile de reglementare europene au facilitat, de asemenea, ca băncile să ajute clienții să își reducă expunerea.
UBS, Barclays și Deutsche Bank au reînceput să permită clienților să își vândă deținerile de datorii rusești, în conformitate cu măsuri similare luate de JPMorgan, Bank of America, Jefferies și Citigroup, potrivit unor persoane informate cu privire la deciziile lor. Mișcările băncilor de pe Wall Street au fost raportate pentru prima dată de Reuters și Bloomberg.
Alte bănci, printre care Credit Suisse și HSBC, s-au abținut până acum de la reintrarea pe piața datoriilor rusești din cauza toleranței lor mai scăzute la risc, potrivit unor persoane care cunosc activitățile acestora.
Aproape 40 de miliarde de dolari din datoria suverană a Rusiei erau în curs de rambursare când Moscova a început invazia în Ucraina în februarie, aproximativ jumătate dintre acestea fiind deținute de investitori străini.
Deși expunerea fiecărei bănci la Rusia este relativ mică, reluarea tranzacțiilor cu titluri de creanță este simbolică, deoarece este una dintre puținele piețe internaționale cheie care s-a redeschis de când Moscova a fost lovită de un baraj de sancțiuni occidentale.
Toate băncile au refuzat să comenteze, dar persoanele informate cu privire la mișcările lor au declarat pentru Financial Times că deciziile nu au fost motivate de încercarea de a profita de pe urma redeschiderii pieței, ci de a permite clienților să își reducă expunerea în conformitate cu normele privind sancțiunile.