ISTORIEMagazin

Eroii care si-au dat sacrificiul suprem in 1917 au fost comemorati pe dealul Cosna

Ziua de vineri, 21 August 2020 a fost o zi specială pentru Grupul de Acțiune Cosna, pentru locuitorii comunei Pirgaresti, pentru Armata Română și pentru toți ceilalți care au fost prezenți la eveniment: a avut loc Ceremonialul Militar la Ansamblul Monumental Cosna, primul dintr-o serie – sperăm noi – anuală, după ce anul trecut acest Ansamblu Monumental a fost inaugurat , în data de 5 Octombrie.

A fost o săptămâna în care am dus o „luptă” contra cromometru, în care am reușit însă să ducem la îndeplinire tot ce ne-am propus: prelungirea sistemului de alei, astfel încât privit de sus, să fie vizibilă cea de a doua cruce, simbolistica pe care o transmite arhitectura fiind acum aceeași în ambele planuri principale. De asemenea, am adăugat încă patru panouri informative, cu date despre luptele din acest areal care au avut loc în anul 1917, dar și despre personalități și regimente care și-au dat jertfa supremă pentru națiune. Încă aproximativ 20 metri de tranșee au fost reconstituite, în continuarea celor de anul trecut și pe urma tranșeelor originale care încă mai sunt vizibile din anii Marelui Război.

Bosoteanu Florin, presedintele asociatiei Prospectorii Istoriei

Ceremonialul militar a început cu primirea invitaților și citirea numelor eroilor căzuți în Marele Război, urmată de o audiție de cântece patriotice.
A urmat prezentarea onorului și raportul către reprezentantul Statului Major al Apărării; salutul drapelului de luptă, trecerea în revista a dispozitivului militar și salutul Gărzii de Onoare.
Intonarea Imnului Național al României și al Franței.

Au avut loc de asemenea și slujbe de pomenire a eroilor căzuți în luptele de pe dealul Cosna, de către sobor de preoți creștin ortodox (condus Pr. Protoiereu Ioan Bargaoanu, care a transmis și mesajul Arhiepiscopului IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului), cât și reprezentanți ai bisericii romano-catolice din comuna Pirgaresti.
Slujbele religioase rostite cu mult har au ajuns la sufletul audienței care, prin liniștea așternută și atenția sporită acordată, transmitea gândul de recunoștință și repect pentru sacrificiul suprem pe care eroii naționali l-au dat în acele lupte înverșunate, pentru Reîntregirea Națională.

A urmat o serie de alocuțiuni:
– Reprezentantul Grupului de acțiune ,,Ansamblul Monumental Coșna” – primarul com. Pârgărești, Victoria Iulisca;
– Reprezentantul descendenților locotenentului francez Paul Edouard BERGE, căzut la datorie pe Dealul Coșna în fruntea Regimentului 16 Infanterie ,,Suceava”, Francoise Drausin;
– Reprezentantul Franței – Atașatul Apărării Franței în România, Col. Parpaillon’s;
– Reprezentantul MApN pe componentă istorico-militară – Col. (r.) prof.univ. dr. Ion GIURCĂ;
– Reprezentantul Statului Major al Apărării, Generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu.

A urmat depunerea de coroane la Ansamblul Monumental Cosna: un moment solemn, în care toți cei care au dorit au putut aduce un omagiu eroilor căzuți.

Au fost acordate diplome de onoare tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea din acest an a Ansamblului Monumental Cosna. Astfel, au fost acordate peste 30 de diplome de onoare, atât celor care au sponsorizat și au donat bani pentru materialele necesare, cât și voluntarilor care au ajutat la montajul elementelor.

In continuare in programul activitatii, a fost ceea ce se poate numi „deliciu” pentru public, în cadrul acestor ceremonii: defilarea structurilor militare care ne-au onorat cu prezența la acest eveniment.

La finalul evenimentului, ca și anul trecut, a sosit momentul mult așteptat: asociațiile de reconstituire istorică „Tradiția Militară” și Deutsches Freikorps” au realizat o prezentare a echipamentelor militare de epoca din armata română și armata germană, urmată de câteva minute de reconstituire a luptelor care au avut loc acum 103 ani, în tranșeele și terenul din fața Ansamblului Monumental Cosna, pe un fundal sonor cu sunete de explozii, puști și mitraliere și utilizând efecte speciale în teren.
Apreciem profesionalismul cu care membrii celor două asociații de reconstituire istorică se prezintă la astfel de evenimente: începând cu echipamentul, care sunt replici fidele ale originalelor de epoca (uniforme, arme, accesorii), până la conduita exemplară în timpul și în afara evenimentelor.

Sursa foto/video: API

Back to top button