Știrile 60m.RO

Emmanuel Macron: Franța trimite militari specializați în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut trimiterea de trupe NATO în Ucraina, o propunere contestată de majoritatea membrilor Alianței. Ministrul Forțelor Armate din Franța , Sébastien Lecornu, a explicat că nu vor fi trimiși soldați, dar a menționat totuși o prezență militară pe pământul ucrainean prin „genişti” sau „instructori”, argumentând că „nu mai suntem în aceeași situație ca acum doi ani”.

„Opt propuneri au făcut obiectul unui consens (în cadrul ședinței de susținere a Ucrainei din 26 februarie la Paris), a explicat el la microfonul RMC. Unele ţin de domeniul civil, altele, de cel militar: vrem să producem arme pe pământ ucrainean și să le întreținem. Am propus să construim fabrici franceze sau europene pe pământ ucrainean, iar acestă propunere a făcut obiectul unui consens european”.

Franța se implică tehnologic în Ucraina

Companiile franceze vor crea „parteneriate”, dintre care trei vor livra „drone, echipamente terestre”, toate „în legătură cu companii ucrainene”. „Vom crea piese de schimb, poate chiar și muniție”, a adăugat ministrul. El a citat IMM-ul Toulouse Delair, care furnizează armatei ucrainene drone de informații din 2016 și care își va continua efortul. 200 de rachete Aster, o rachetă antiaeriană și antibalistică franceză, au fost comandate pentru armatele franceză și ucraineană.

Ministrul francez al Armatei francez a revenit și asupra declarațiilor președintelui Republicii, în marja unei conferințe din 26 februarie, unde Emmanuel Macron a asigurat că „nimic (ar trebui) să fie exclus” în ceea ce privește trimiterea de trupe terestre „oficial”. Chiriașul Hotelului de Brienne a recunoscut „o formulare care i-a zguduit” pe aliați, dar „scosă din context”, potrivit acestuia, chiar dacă exclude trimiterea de trupe de luptă.

„Există modele de prezență militară care nu sunt posibile? Mă gândesc la deminare, la pregătirea soldaților ucraineni pe propriul lor pământ”, a spus el. „Nu mai suntem în aceeași situație ca acum doi ani”, a spus el. Contraofensiva nu a funcționat și, fără nicio o ofensă la adresa aliaților noștri, situația nu mai este aceeași, ca la Washington”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button