Educație cu toleranță zero la violență: Fiecare școală va avea un „grup de acțiune anti-bullying”

Fiecare școală trebuie să aibă un „grup de acțiune anti-bullying”, care trebuie să aibă rolul de „prevenire, identificare și soluționare” a acestui tip de comportament între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice.
Grupul de acțiune va avea maximum 10 membri, între care se vor regăsi directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților, reprezentanți ai autorității locale, potrivit normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019 prin care este prevenit și combătut bullying-ul în spațiile destinate învățământului.
Fiecare unitate de învățământ are obligația de a introduce în Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) obiectivul „școală cu toleranță zero la violență”. În plus, pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice, în perioada următoare, Ministerul Educației și Cercetării va realiza Ghiduri de bune practici pe cicluri de învățământ, privind modul de interacțiune și de intervenție în situațiile de violență psihologică-bullying, se arată în actul normativ, publicat miercuri în Monitorul Oficial.
Scopul normelor metodologice este să faciliteze crearea unui climat sigur și pozitiv în unitatea de învățământ, bazat pe respectarea persoanei, nediscriminare, motivarea pentru învățare și asigurarea stării de bine a antepreșcolarului/preșcolarului/elevului în unitatea de învățământ, transmite Ministerul Educației.
Instituția precizează că normele metodologice oferă un instrument de lucru pentru profesioniștii care lucrează cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii din sistemul educațional, familiile copiilor, autoritățile responsabile cu protecția copilului împotriva violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying și cu furnizorii de servicii specializate pentru reabilitarea copiilor-victime, martori și/sau copiilor cu un comportament agresiv.
Promovarea activităților de prevenire și combatere a tuturor formelor de bullying și cyberbullying în sistemul educațional preuniversitar este un alt obiectiv urmărit, dublat de identificarea, semnalarea și intervenția, în echipă multidisciplinară, în situațiile de violență psihologică-bullying și cyberbullying.
Implementarea planului anti-bullying, la nivelul fiecărei unități școlare, presupune:
- a) activități de informare și conștientizare asupra fenomenului de bullying pentru personalul școlii, copii și părinți;
- b) măsuri de comunicare și informare internă, la nivelul unității de învățământ, cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare și intervenție a situațiilor de bullying în spațiul școlar;
- c) proceduri de intervenție în situațiile de violență psihologică-bullying;
- d) responsabilizarea cadrelor didactice în scopul intervenției imediate în cazurile de bullying semnalate sau identificate;
- e) organizarea unor activități, precum concursuri, teatru forum ș.a., în scopul încurajării respectării valorilor și misiunii declarate a școlii, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situațiilor de bullying;
- f) atragerea părinților în participarea la dezbateri și sesiuni de informare cu privire la bullying;
- g) activități de măsurare a impactului acțiunilor cuprinse în planul anti-bullying și ale eficienței grupului de acțiun;
- h) orice alt tip de activitate care are scopul de a preveni bullying-ul.
Sursa: www.euroactiv.ro
- Jaful pus în aplicare de proeuropeni, pe placul Comisiei EuropeneJaful pus în aplicare de proeuropeni a fost aprobat de Comisia Europeană. „Există semnale că în cazul în care va fi aprobat înainte de Consiliul Ecofin evaluarea Comisiei va fi bună, iar România va intra pe un nou drum”, a declarat, joi, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, într-o conferință de presă organizată la Guvern. ‘Acest pachet …
- Cine este Ion Sterian, șeful Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi. Ce avere areIon Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei. În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 …
- Guvernul taie viitorul României. 3 miliarde de euro risipiți, programele verzi blocate fără nicio explicație legalăProgramul Casa Verde Fotovoltaice, în valoare de peste 3 miliarde de euro, a fost sistat fără temei legal de noua conducere a Ministerului Mediului. Decizia, luată printr-un simplu comunicat de presă, lovește direct în sute de mii de români care visau la independență energetică și acces la tehnologii moderne. Banii nu pot fi folosiți pentru …
- Marius Lulea (AUR): În 5 ani au triplat impozitul pe dividende și au crescut de 4 ori TVA-ul în construcții!Guvernul continuă politica de jaf fiscal împotriva românilor care muncesc și construiesc. În doar 5 ani, impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 8%, apoi la 10%, iar acum se pregătește o nouă lovitură: 16%. În paralel, TVA-ul pentru locuințele accesibile urcă de la 5% direct la 21%. Practic, statul penalizează exact acele …
- Anca Alexandrescu dezvăluie ce se ascunde, de fapt, în culisele întâlnirii dintre Ioana Ene Dogioiu și Dacian Cioloș. „Face parte din această rețea sorosistă în România”Ioana Dogioiu a fost numită de Ilie Bolojan purtător de cuvânt al Guvernului. Jurnalista poreclită „Coloneleasa” a fost surprinsă alături de Dacian Cioloș cu câteva ore înainte de a fi anunțată în această poziție. Cei doi s-au întâlnit într-o cafenea din apropierea Palatului Victoria și au fost surprinși. În ce cheie să privim această numire …