SocialȘtirile 60m.RO

Educația și sănătatea în România s-au degradat în ultimii 10 ani, arată un studiu al Băncii Mondiale

Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult complet educat și sănătos, potrivit Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale.

Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să îl obțină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educației și sănătății precare într-o anumită țară.

Raportul din acest an include o analiză a dezvoltării capitalului uman, efectuată timp de zece ani, în perioada 2010-2020, în 103 țări, inclusiv în România. Această analiză arată că un copil născut astăzi în România va avea o productivitate de doar 58%, când va ajunge la maturitate, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate adecvate.

Potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel de 60%, din urmă cu 10 ani.

Această valoare este mai mică decât media din regiunea Europa și Asia Centrală, ce include și țările cu venituri ridicate.

HCI este alcătuit din șase indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani; anii de școlarizare estimați ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea învățării; rata de supraviețuire a adulților și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru România). Datele sunt calculate pentru 174 de țări ce acopereau 98% din populația lumii în martie 2020, oferind o referință pre-pandemică cu privire la sănătatea și educația copiilor.

„Valoarea HCI a României reflectă nevoia unor îmbunătățiri urgente a rezultatelor în sănătate și educație: un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani în 2010. Un copil în Franța se poate aștepta să finalizeze 13,8 ani. Atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare”, precizează Banca Mondială.

„Încă o dată, Indexul Capitalului Uman atrage atenția asupra faptului că România trebuie să investească urgent în sănătatea și educația copiilor săi. Banca Mondială se angajează să sprijine autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, pentru a accelera progresul către o lume în care toți copiii se pot aștepta să primească o educație de calitate în clasă sau online și să poată intra în piața muncii ca adulți sănătoși, calificați și productivi”, a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.

Indexul Capitalului Uman dat publicității de Grupului Băncii Mondiale în 2020 arată că în perioada pre-pandemică, majoritatea țărilor au făcut progrese constante în întărirea capitalului uman al copiilor, cei mai mari pași fiind făcuți în țările cu venituri mici. În ciuda acestui progres și chiar înainte de efectele pandemiei, un copil născut într-o țară tipică s-ar putea aștepta să-și realizeze doar 56% din potențialul capital său uman, în raport cu un standard de referință cu servicii complete de educație și sănătate.

Sursa: News.ro

  • Ioana Ramona Bruynseels (AUR): Mă voi lupta pentru preluarea Parcului Herăstrău în administrarea Sectorului 1
    Candidata AUR la Primăria Sectorului 1, Ioana Ramona Bruynseels, spune că se va lupta pentru preluarea Parcului Herăstrău în administrarea Sectorului 1, pentru a îl transforma într-un adevărat Central Park al Bucureștiului. ”Mă voi lupta pentru preluarea Parcului Herăstrău în administrarea Sectorului 1, pentru a îl transforma într-un adevărat Central Park al Bucureștiului, unde toți …
  • Schema infracțională din spatele USR: cum a preluat Viziteu Hotelul Perla, din Slănic Moldova
    Oamenii din spatele USR au făcut milioane la Bacău. Mafia din jurul reziștilor ar fi reușit să preia prin mai multe documente false cel mai mare hotel din Slănic Moldova și cel mai mare centru comercial din municipiul Bacău. În schemele financiare cu iz penal sunt angrenați fostul prefect al județului Leonard Bulai, afaceriștii Aurel …
  • APADOR CH: de ce nu am comasa și CCR cu Guvernul?
    După ce ieri, cu unanimitate de voturi, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis că prea multe runde de alegeri dăunează și că e mai bine să le combinăm, chiar dacă nu se potrivesc temele dezbătute în campaniile electorale, iar comasarea lor se face cu încălcarea Constituției, APADOR-CH a venit cu un punct de …
  • George Simion: USR manipulează opinia publică prin sondaje false. SESIZĂM AEP!
    Nu le mai ajung sondajele de opinie paralele cu realitatea, comandate la firme de casă, acum partide precum USR au trecut la alte modalități de a manipula opinia publică: sondaje false publicate pe site-uri promovate cu bani grei, care, pe lângă manipulare, crează și bază de date prin prelucrarea datelor cu caracter personal. Totul, contrar …
  • Situația se agravează în Ucraina: Zelenski anulează vizitele în Spania și Portugalia 
    Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat călătoria în Spania și Portugalia „din cauza situației interne grave din Ucraina”, anunță CNN Portugalia. Potrivit sursei citate, Kievul se confruntă cu o situație dificilă în mai multe secțiuni de pe linia frontului, în special în regiunea Harkov, ceea ce face inoportună deplasarea delegației ucrainene în străinătate. La rândul său, Curtea …
Back to top button