Educația și sănătatea în România s-au degradat în ultimii 10 ani, arată un studiu al Băncii Mondiale
Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult complet educat și sănătos, potrivit Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale.
Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să îl obțină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educației și sănătății precare într-o anumită țară.
Raportul din acest an include o analiză a dezvoltării capitalului uman, efectuată timp de zece ani, în perioada 2010-2020, în 103 țări, inclusiv în România. Această analiză arată că un copil născut astăzi în România va avea o productivitate de doar 58%, când va ajunge la maturitate, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate adecvate.
Potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel de 60%, din urmă cu 10 ani.
Această valoare este mai mică decât media din regiunea Europa și Asia Centrală, ce include și țările cu venituri ridicate.
HCI este alcătuit din șase indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani; anii de școlarizare estimați ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea învățării; rata de supraviețuire a adulților și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru România). Datele sunt calculate pentru 174 de țări ce acopereau 98% din populația lumii în martie 2020, oferind o referință pre-pandemică cu privire la sănătatea și educația copiilor.
„Valoarea HCI a României reflectă nevoia unor îmbunătățiri urgente a rezultatelor în sănătate și educație: un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani în 2010. Un copil în Franța se poate aștepta să finalizeze 13,8 ani. Atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare”, precizează Banca Mondială.
„Încă o dată, Indexul Capitalului Uman atrage atenția asupra faptului că România trebuie să investească urgent în sănătatea și educația copiilor săi. Banca Mondială se angajează să sprijine autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, pentru a accelera progresul către o lume în care toți copiii se pot aștepta să primească o educație de calitate în clasă sau online și să poată intra în piața muncii ca adulți sănătoși, calificați și productivi”, a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.
Indexul Capitalului Uman dat publicității de Grupului Băncii Mondiale în 2020 arată că în perioada pre-pandemică, majoritatea țărilor au făcut progrese constante în întărirea capitalului uman al copiilor, cei mai mari pași fiind făcuți în țările cu venituri mici. În ciuda acestui progres și chiar înainte de efectele pandemiei, un copil născut într-o țară tipică s-ar putea aștepta să-și realizeze doar 56% din potențialul capital său uman, în raport cu un standard de referință cu servicii complete de educație și sănătate.
Sursa: News.ro
- George Simion, la Mina Crucea: AUR susține redeschiderea minelor și carierelor din RomâniaGeorge Simion, liderul AUR, a vizitat recent Mina de la Crucea, unde a discutat cu minerii afectați de închiderea acesteia și de reducerile pensiilor sub actuala guvernare PSD-PNL. Închiderea minei, care ar mai fi putut funcționa încă 20-30 de ani, a fost decisă de fostul ministru al energiei, Virgil Popescu. Minerii, rămași fără locuri de …
- Geonă, pe urmele lui Biden la primul interviu: Mă întorc la ceea ce spunea Regele Mihai în 2011 când a făcut 90 de ani, Dumnezeu să-i dea sănătateMircea Geoană i-a urat sănătate Regelui Mihai, în primul interviu acordat după ce și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale și în condițiile în care fostul suveran al României este mort de aproape șapte ani. “Mă întorc la ceea ce spunea Regele Mihai în 2011 când a făcut 90 de ani, Dumnezeu să-i dea sănătate, am …
- Marea păcăleală a guvernului Ciolacu! Mai mulți pensionari au primit fluturași cu mărirea, dar li s-a plătit aceeași sumă ca în augustUn nou scandal uriaș provocat de marea recalculare a pensiilor! Mai mulți români vin cu acuzații grave și susțin că, deși veniturile le-au fost majorate după noua formulă, au primit aceleași pensii ca în luna august. Situația a fost semnalată de o telespectatoare Realitatea PLUS, iar femeia susține că sunt mulți seniori în această situație. …
- Toni Greblă a primit ilegal 24.000 de euro în 2023. AUR îi cere demisiaCurtea de Conturi a publicat, miercuri, raportul oficial privind activitatea AEP: Toni Greblă a încasat ilegal 118.830 de lei în 2023. Chiar în ziua votului din plenul Curții de Conturi, președintele AEP a trimis o scrisoare în care recunoaște veniturile necuvenite și se angajează să dea banii înapoi. Raportul Curții de Conturi referitor la Autoritatea Electorală …
- George Simion: Marcel Ciolacu spune că sunt agent imobiliar! La fel sunt și „stăpânele” lui, Ursula și Kamala?L-am provocat pe Ciolacu pentru afirmațiile sale, în care m-a catalogat drept „agent imobiliar”. Este un exemplu clasic de retorică goală din partea unui politician care evită dezbaterile pe substanță. Ce să înțeleg de la Marcel? Că și Ursula, care a făcut un comisar dedicat locuințelor, și Kamala, care candidează din partea democraților în SUA, …