Educația și sănătatea în România s-au degradat în ultimii 10 ani, arată un studiu al Băncii Mondiale

Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult complet educat și sănătos, potrivit Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale.
Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să îl obțină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educației și sănătății precare într-o anumită țară.
Raportul din acest an include o analiză a dezvoltării capitalului uman, efectuată timp de zece ani, în perioada 2010-2020, în 103 țări, inclusiv în România. Această analiză arată că un copil născut astăzi în România va avea o productivitate de doar 58%, când va ajunge la maturitate, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate adecvate.
Potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel de 60%, din urmă cu 10 ani.
Această valoare este mai mică decât media din regiunea Europa și Asia Centrală, ce include și țările cu venituri ridicate.
HCI este alcătuit din șase indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani; anii de școlarizare estimați ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea învățării; rata de supraviețuire a adulților și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru România). Datele sunt calculate pentru 174 de țări ce acopereau 98% din populația lumii în martie 2020, oferind o referință pre-pandemică cu privire la sănătatea și educația copiilor.
„Valoarea HCI a României reflectă nevoia unor îmbunătățiri urgente a rezultatelor în sănătate și educație: un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani în 2010. Un copil în Franța se poate aștepta să finalizeze 13,8 ani. Atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare”, precizează Banca Mondială.
„Încă o dată, Indexul Capitalului Uman atrage atenția asupra faptului că România trebuie să investească urgent în sănătatea și educația copiilor săi. Banca Mondială se angajează să sprijine autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, pentru a accelera progresul către o lume în care toți copiii se pot aștepta să primească o educație de calitate în clasă sau online și să poată intra în piața muncii ca adulți sănătoși, calificați și productivi”, a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.
Indexul Capitalului Uman dat publicității de Grupului Băncii Mondiale în 2020 arată că în perioada pre-pandemică, majoritatea țărilor au făcut progrese constante în întărirea capitalului uman al copiilor, cei mai mari pași fiind făcuți în țările cu venituri mici. În ciuda acestui progres și chiar înainte de efectele pandemiei, un copil născut într-o țară tipică s-ar putea aștepta să-și realizeze doar 56% din potențialul capital său uman, în raport cu un standard de referință cu servicii complete de educație și sănătate.
Sursa: News.ro
- „Fără subvenții guvernamentale pentru Coca-Cola” / Robert F. Kennedy Jr. vrea să interzică achiziționarea de sucuri cu bonurile de masăO mișcare de ultimă capătă amploare în SUA și are deja susținerea mai multor guvernatori americani: este vorba de interzicerea achiziționării produselor nesănătoase cu bonuri de masa, iar sucurile acidulate sunt cap de listă. Guvernatorul din Virginia de Vest, Patrick Morrisey și-a anunțat vineri intenția de a cere ajutorul guvernului federal pentru a interzice utilizarea …
- Elon Musk compară situația franțuzoaicei Marine Le Pen cu cea a lui Călin GeorgescuMiliardarul american a postat un mesaj prin care critică decizia judecătorilor din Franța de a-i face dosar lui Marine Le Pen și compară situația cu cea a lui Călin Georgescu. Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui american Donald Trump, a criticat luni, 31 martie, decizia justiţiei franceze în cazul lui …
- China desemnată drept principala amenințare a SUA, conform unui document secret PentagonSecretarul Apărării, Pete Hegseth, a transmis un document clasificat care stabilește prioritățile strategice ale Pentagonului, indicând că China reprezintă inamicul numărul unu și că singurul scenariu de conflict vizează o posibilă invazie a Taiwanului. În același timp, responsabilitatea izolării Rusiei este delegată aliaților europeni, iar presiuni sunt exercitate asupra partenerilor din alte regiuni pentru majorarea …
- „Stegarul dac” s-a ales cu dosar penal pentru ultraj. Susținătorii lui Georgescu sunt penalizațiReprimarea protestelor continuă în forță, iar autoritățile par să nu mai tolereze nicio formă de opoziție. Cezar Cătălin Avrămuță, cunoscut sub numele de „Stegarul dac”, a fost din nou luat în vizor de forțele de ordine, de această dată fiind acuzat de ultraj în urma unui incident petrecut în fața sediului Arestului Central al Capitalei. …
- Ucraina sub presiune: Europarlamentarul Șerban Dimitrie Sturdza (AUR) cere respectarea drepturilor și libertăților minorității române din UcrainaEuroparlamentarul român Șerban Dimitrie Sturdza a transmis ambasadorului Ucrainei la UE o scrisoare oficială prin care semnalează încălcarea drepturilor minorității române din Ucraina, subliniind blocarea înregistrării Asociației Religioase Biserica Ortodoxă Română și confiscarea lăcașurilor de cult, acțiuni ce contravin principiilor statului de drept și ale libertății religioase. Europarlamentarul român Șerban Dimitrie Sturdza, membru al grupului …