Economie

Economiștii avertizează: Creșterea TVA-ului plănuită de Ciolacu va duce la un nou val de scumpiri: Noi vom sărăci iar statul adună mai mulți bani la buget

Analistul economic Adrian Negrescu a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că creșterea TVA-ului plănuită de Guvern pentru a acoperi gaura la buget va duce la un nou val de scumpiri.

„Creșterea de TVA care va deveni realitate, pentru că e cel mai simplu de adus bani la buget, crescând TVA-ul, va duce din păcate la o scumpire a tuturor produselor din economie. Adică la încă un val de inflație, poate nue ra de ajuns inflația pe care o avem în momentul de față și cu care ne-am confruntat pânî acum. Vor crește și mai mult prețurile. Asta este realitatea. Creștem taxele și toate acestea, inclusiv creșterea salariului minim, de parcă îl dă de la Guvern salariul minim, nu îl plătesc companiile care se confruntă cu mari probleme, iar aceste creșteri se vor vedea în prețurile tuturor produselor și serviciilor pe care le plătim.

Ne așteaptă încă un val de inflație în care noi vom sărăci iar statul care nu este capabil să facă reforme, să reducă cheltuielile publice care au crescut cu 17% în primele 5 luni, iată că adună mai mulți bani la buget. Ei trăiesc bine, noi va trebui să suportăm creșteri de taxe”, a spus economistul.

Guvernul are în vedere și creșterea accizelor la carburanți, într-o perioadă în care prețurile cresc pentru că OPEC și-a redus producția.

„Vii și tu și pui acciză mai mare la carburanți, astfel încât în toamnă e posibil să avem creșteri de prețuri semnificative la benzină și motorină”.

Adrian Negrescu a criticat și creșterea TVA-ului la locuințele de până în 120.000 de euro, garsoniere, apartamente cu 2 camere, case pentru românii care nu își permit să își ia o casă cu 3 camere: „Și acolo creștem TVA-ul de la 5 la 19%. Îngropăm toată piața imobiliară. Când îți cumperi un apartament nu cumperi doar apartamentul ăla și toată lumea e fericită. Nu, investim în mobile, în electrocasnice, electronice, practic stimulăm consumul în România. Odată cu creșterea TVA-ului la 19% pentru locuințele mai scumpe de 120.000 de euro de la 1 ianuarie, piața imobiliară s-a dus în cap”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button