Economia „duduie”. Cîțu ne mai îndatorează cu încă un miliard de lei

Distribuie acest articol!

Economia „duduie„ de când este Florin Cîțu ministru interimar de Finanțe. Doar săptămâna aceasta a împrumutat un miliard de lei de la bănci prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Ministerul de Finanțe a atras 400 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 75 de luni, la un randament mediu de 3,25%, şi 600 milioane de lei, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 6 luni, la un randament de 1,91%.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: