Știrile 60m.RO

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2020. Ziua şi noapte sunt egale marţi, 22 septembrie. Când se schimbă ORA

Echinocţiul are loc de două ori pe an. Primul este echinocţiu de primăvară şi marchează momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera cerească sudică în emisfera nordică şi echinocţiu de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera nordică în emisfera sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Excepţie fac regiunile polare, în zona Polului nord incepând lunga noapte polară, iar în Polul sud începe ziua polară, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie.

Schimbarea orei

Un alt eveniment care av avea loc luna viitoare este trecerea la ora standard, denumită şi ora de iarnă.

Anul acesta, trecerea la ora de iarna se face in noaptea de 24 spre 25 octombrie. In ultimul wekend din luna, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Medicii sustin ca schimbarea orei poate avea efecte asupra organismul. Copiii si varstnici resimt cel mai puternic aceasta schimbare.

Totuşi anul viitor ar putea marca sfârşitul acestui proces de schimbare a orei de două ori pe an.

Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune să punem capăt schimbării sezoniere a orei.  Acest lucru nu ar modifica dreptul ţărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard, conform News European Parliament.

Pentru ţările care decid să îţi păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminică din martie 2021. Statele membre care preferă să îşi păstreze ora standard, cunoscută şi sub numele de „ora de iarnă”, schimbă ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Pentru a proteja piaţa unică, Comisia va analiza propunerile de fus orar ale statelor. Ţările U.E să stabilească şi să comunice între ele toate modificările pe care le fac. În acest mod, trebuie să se asigure că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele nu perturbă funcţionarea pieţei interne.

Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16% doreau să le păstreze.

UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente. Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.

Sursa: Mediafax

  • Anca Alexandrescu: „Cîrstoiu nu va mai fi candidatul Coaliției”
    Anca Alexandrescu, realizatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel, a declarat că medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul coaliției PSD-PNL pentru alegerile la Primăria București. Totodată, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat pentru Realitatea Plus că „nu mai zice nu” unei eventuale propuneri din partea celor două partide. „În prezent, susținere au Robert Negoiță …
  • Directorul DSVSA București, Ovidiu Zvorișteanu, a fost destituit! Dan Motreanu își pierde sponsorul principal fix în campania electorală
    Europarlamentarul Dan Motreanu își pierde sponsorul principal fix în campania electorală. Ovidiu Zvorișteanu a fost demis. Culegătorul de șpăgi pentru mafia liberală ținut abuziv în funcție de șeful ANSVSA, Alexandru Bociu. Zvorișteanu Ovidiu este susținut de Dan Motreanu la conducerea DSVSA București, încă din anul 2012, o instituție parazitată de doctori șpăgari și controale direcționate …
  • Infractorul Negoiță vrea să candideze la primăria Capitalei în locul dr. Cîrstoiu
     Infractorul Robert Negoiță, a anunțat, joi, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD și alianța îi cer acest lucru, după dezvăluirile HotNews.ro privind incompatibilitatea medicului, în contextul în care oferea consultații la clinica privată a familiei în timp ce avea funcția de manager al Spitalului Universitar. Negoiță …
  •  Iohannis vulnerabilizează SRI
    Fostul șef al spionajului românesc  gen. SIE Silviu Predoiu  este prima voce din sistem care avertizează explicit asupra riscului creat de absența unui director al SRI din vara anului trecut. Într-un interviu acordat lui Alexandru Răducan la Canal 33, Predoiu a spus că această situație creează SRI o serie de handicapuri, în special în relațiile cu …
  • Vicențiu Mocanu, candidatul AUR la Primăria Râmnicu Vâlcea este favorit în sondaje
    Liderul AUR, George Simion, s-a deplast, miercuri, în municipiul Drăgășani, acolo unde partidul său câștigă tot mai mult teren, ca urmare a recentelor repoziționări de pe scena politică. Un sondaj intern comandat de PSD repoziționează scena politică.  George Simion a participat, la Drăgășani, la lansarea candidaților AUR la alegerile locale din județul Vâlcea. Vicențiu Mocanu, …
Back to top button