Politică

DW: Trebuie să mai cadă un cap ministerial pentru a aduce la lumina zilei condițiile de penitenciar în care trăiesc aproape 50.000 de minori aflați în grija statului

Aproape 50.000 de minori aflați în grija statului român trăiesc în condiții de penitenciar. Trebuie să mai cadă un cap ministerial pentru a readuce la lumina zilei aceste probleme?

După arestarea patronilor „azilelor groazei“ din Voluntari și forțarea demisiei Gabrielei Firea din fruntea Ministerului Familiei nu a urmat și arestarea statului pentru condițiile mizere din orfelinate, pentru violențele la care încă mai sunt supuși minorii, pentru lipsa autorizațiilor sanitare de funcționare a acestor stabilimente care adăpostesc suflete de două ori traumatizate: o dată pentru că au fost abandonate de familie, iar a doua oară pentru că trăiesc în condiții precare, fără hrană suficientă, lipsiți de afecțiune din partea personalului bugetar, supuși violențelor de tot felul. Toate lucrurile acestea se știu, dar sunt ascunse sub preș de autorități, ca și în cazul căminelor de bătrâni.

În iulie anul trecut, Gabriela Firea-Pandele (după scandalul azilelor de bătrâni din Voluntari se cuvine să-i adăugăm numelui fostei ministre și identitatea soțului primar) anunța cu aplomb că în scurt timp toate orfelinatele din România vor fi închise.

„Strădania noastră este ca niciunul din cei 47.000 de copii lăsaţi de părinţi în grija statului să nu mai trăiască în acele ‘orfelinate’, care ne-au adus o ‘faimă’ negativă în întreaga lume după Revoluţie. Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din ţară şi găzduirea copiilor instituţionalizaţi în case de tip familial sau reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă,“ a declarat la vremea respectivă fosta ministră. 

Un număr infim de copii au părăsit centrele de plasament pe parcursul unui an de la proclamarea edictului de către fruntașa incomodă a PSD pusă pe linie moartă de Marcel Ciolacu. Ciudat este că, după campania de presă despre condițiile în care trăiau vârstnicii și persoanele cu dizabilități din cele trei azile din Ilfov, ulterior descoperindu-se că și în alte stabilimente din țară vârstnicii erau supuși la aceleași tratamente, în mass-media nu au apărut investigații de aceeași natură și de la casele de copii, centrele de plasament sau orfelinate, cum vreți să le spuneți. Trebuie să mai cadă un cap ministerial pentru a aduce la lumina zilei condițiile de penitenciar în care trăiesc aproape 50.000 de minori aflați în grija statului? Se pare că da.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button