După o lună de muncă grea la o fermă din Germania, o româncă se întoarce acasă cu doar 100 de euro

Un reportaj realizat de televiziunea germană Bayerische Rundfunk (BR) dezvăluie condițiile grele în care muncesc românii la fermele din Germania, efortul împins până la limită pe care îl depun zilnic și salariul derizoriu pe care îl încasează, de cele mai multe ori mult mai mic decât venitul minim.
Potrivit jurnaliștilor germani, fructele și legumele la ei în țară sunt ieftine datorită sezonierilor din Europa de Est de care angajatorii își bat joc.
Bayerische Rundfunk a prezentat și cazul unei tinere din România care, epuizată e atâta muncă, a decis să se întoarcă acasă după o lună, cu doar 100 de euro în buzunar. Ancuța are doar 21 de ani și un copil de crescut. În fața fermei de căpșuni și sparanghel din Saxonia Inferioară unde a muncit pe brânci, tânăra face o promisiune: „Nu mă mai întorc niciodată aici!”
Cum a ajuns Ancuța la ferma din Germania și ce i s-a promis
În perioada restricțiilor de călătorie, Ancuța a venit în Germania cu avionul, pentru o slujbă de culegător de căpșuni la o fermă din Saxonia Inferioară, unde i s-a promis un salariu minim de 9,35 euro pe oră.
După o lună, Ancuța a ajuns la capătul puterilor și împreună cu 40 de români vrea să plece de la fermă. A fost șocată după ce a primit primul salariu de doar 315 euro, salariul pe o lună. Patronii i-au explicat că atât îi revine, după ce i s-au reținut bani de chirie, mâncare și contravaloarea zborului. „Nu e corect”, strigă ea. Cei mai mulți români se află în aceeași situație.
Potrivit contractului de muncă, Ancuța ar fi trebuit să primească un salariu de de 1.122 de euro pentru 120 de ore de muncă pe lună, iar, în final, după plata tuturor obligațiilor privind cazarea și transportul ar fi trebuit să încaseze peste 54o de euro. Ea, însă, a primit mult mai puțin.
După ce și-a luat banii, Ancuța și alți români au decis să plece în România, cu microbuzul.
Ancuța a dat pe bilet 200 de euro și astfel, după o lună grea de muncă se întoarce la copilul ei cu doar 100 de euro.
Sursa: www.digi24.ro
- Turcan renunță la excursia în Japonia pe banii publici, după ce Robert Turcescu a dat-o în vileagRaluca Turcan voia să plece în Japonia pe banii statului! Fostul ministru al Culturii a cerut conducerii Parlamentului, încă din luna mai, să îi fie decontate cheltuielile pentru o delegație în Osaka, între 2 și 9 septembrie, pentru a participa la concertul Orchestrei Operei Naționale București, organizat în pavilionul României de la Expo Osaka, potrivit …
- Bombardamente rusești în Cernăuţi: Sunt cel puțin 16 victime în fostul oraș românescRusia a lansat un atac nocturn cu drone şi rachete asupra Ucrainei care a vizat vestul ţării şi a ucis cel puţin două persoane în oraşul Cernăuţi de la graniţa cu România, informează sâmbătă Reuters. Oraşele din vestul Ucrainei, Lvov, Luţsk şi Cernăuţi au suferit cel mai mult din cauza atacurilor ruseşti, iar alte regiuni …
- Ilie Bolojan și Nicușor Dan ar pregăti o posibilă taxare suplimentară a veniturilor preoților și a unităților de cultPotrivit unor surse, autoritățile guvernamentale analizează în prezent o posibilă măsură fiscală cu impact direct asupra Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase. Este vorba despre o eventuală taxare suplimentară a veniturilor clerului, precum și despre revizuirea regimului financiar al unităților de cult. Inițiativa s-ar afla în faza preliminară de lucru în cadrul Executivului, …
- România, țara cu primării cât pentru un continent. De zece ori mai multe decât în BulgariaRomânia are peste 3.180 de primării, de aproape zece ori mai multe decât Bulgaria, care se descurcă, aparent fără mari probleme, cu doar 265 de unități administrative locale. Diferența este nu doar revoltătoare, ci și profund costisitoare. În timp ce țara vecină a adoptat un sistem administrativ eficient, România continuă să pompeze bani publici într-un …
- Ipocrizia reducerii de salariu: miniștrii mimează sacrificiul, dar nu trăiesc din leafăCâțiva miniștri au ieșit public și au anunțat, teatral, că își vor reduce voluntar salariile cu 20%. S-ar putea crede că asistăm la un gest de solidaritate cu românii care plătesc taxe tot mai mari. Dar, de fapt, asistăm la un spectacol ieftin, menit să distragă atenția de la adevărata problemă: acești oameni nu trăiesc …