Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie pe 20 decembrie 2024, iar din 21 decembrie postul de președinte al României devine oficial vacant. Însă anularea alegerilor prezidențiale din această toamnă a creat o situație fără precedent, punând în pericol stabilitatea constituțională a țării.
Fără un președinte ales care să preia mandatul, România intră într-o criză instituțională profundă. Vacantarea funcției supreme în stat ridică semne de întrebare asupra modului în care se va asigura continuitatea conducerii țării și respectarea principiilor democratice.
Decizia controversată de a suspenda alegerile a fost justificată de autorități prin „necesități de securitate națională,” dar mulți o consideră o lovitură de stat mascată. Situația creează un precedent periculos, lăsând România fără o soluție clară pentru acest vid de putere.
Din 21 decembrie, funcția de președinte al României rămâne goală, iar responsabilitatea de a restabili ordinea democratică cade pe umerii unei clase politice profund divizate și lipsită de credibilitate. Va reuși România să depășească acest moment critic sau va intra într-o perioadă de instabilitate prelungită?