Dungaciu: Relația României cu China a fost și este una „isterică”; isteria nu este caracteristica unui stat serios, ci apanajul slugii
Profesorul universitar Dan Dungaciu, directorul Institutului „I C Brătianu” al Academiei Române, a comentat, la Marius Tucă Show, felul în care politica externă românească s-a raportat la China.
El a spus că decidenții români au avut au mers la extreme: fie au crezut China un fel de „mântuitor”, fie „marele satan”. Dungaciu a numit reacția românească drept „isterică”.
„Relația României cu China a fost și este isterică. A fost și istorică, dar mai mult isterică. Isteria nu este caracteristica unui stat serios, ci apanajul slugii, apanajul omului care nu-i stăpân pe el, care nu e niciodată sigur pe poziție. Latră, se agită, sperând să facă cuiva pe plac. Calmul ăsta nu l-a avut România, nu trebuia să faci din China „Mântuitorul”, dar nici marele satan. Fă-l la nivelul Europei. Fă cu puterile cât te lasă ceilalți, nu te isteriza, nu-ți fă cercul de consilieri plin de apărătorii Chinei.
Nu-i sfida nici pe americani, nici pe chinezi.”, a explicat Dungaciu la Marius Tucă Show.
El a comentat și felul în care s-a purtat partea română în parteneriatul strategic cu SUA. Sociologul a caracterizat relația drept „unipolară” și uneori „excesivă”.
„Unipolarismul acesta n-a fost fructificat nici măcar într-o perioadă în care să zicem că ar fi putut să fie justificat. După părerea mea, a fost un exces și România nu poate fi excesivă. Dimensiunile ei, statura ei, o fac să nu fie excesivă.
Poziția României anti-rusă era naturală, dar vorba lui Mircea Malița: nu te pui vârful săgeții trase înspre est. Fii și tu acolo, dar nu vârful săgeții.
Dacă tragem un pic linie, noi nici la nivelul UE n-avem aliați. S-a văzut la Schengen. Nu suntem egali în UE. Unii se uită la tine în perspectivă istorică: vine cineva de la Viena și spune că „Dvs sunteți o națiune post-imperială”, dacă zice „dvs”. Noi nu suntem din Imperiu, așa cum au fost croații. Una e privirea spre croați care au fost în imperiul „care trebuie”, alta este spre români și bulgari care n-am fost”,a spus profesorul Dungaciu.
El a adăugat, totuși, că majoritatea românilor nu văd țara în afara NATO și a UE, dar doresc „să se fructifice aceste apartenențe”.