Dungaciu: Dependența excesivă a României de deciziile altor actori internaționali a dus la o poziție extrem de vulnerabilă a ţării noastre pe plan extern

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu oferă o analiză profundă asupra modului în care Europa este percepută de administrația Trump.
Administrația Trump a adoptat o abordare unilaterală în relațiile internaționale, ceea ce a afectat semnificativ percepția europeană asupra SUA. Un sondaj recent arată că majoritatea europenilor văd SUA ca pe un „partener necesar”, dar nu ca pe un „aliat”.
Potrivit lui Dungaciu, americanii privesc Europa ca pe un teritoriu „muribund”, care și-a pierdut relevanța pe scena globală. Această percepție influențează modul în care SUA abordează relațiile cu statele europene, considerând zona drept una marginală, fără un interes strategic semnificativ. În viziunea lui Trump, Europa nu este suficient de importantă pentru a justifica negocieri majore sau acorduri strategice de amploare.
„Nu se poate înțelege cu domnul Trump pe Europa, pe ceva, pentru că nu e…Trump zice Europa. Bine, americanii se uită la Europa acum ca la un teritoriu muribund, care va ieși din scenă. Pentru că ei au ieșit din scenă. Pentru ei Europa nu e un jucător mare, să ne înțelegem. Deci nu fac înțelegeri pe Europa, cum facem noi înțelegeri pentru, iertați-mă, o laștină din colțul casei”, spune analistul.
Dungaciu critică liderii europeni pentru lipsa unei strategii independente în fața politicilor americane. Deși încearcă să obțină garanții de securitate din partea SUA, Europa nu reușește să-și definească propriile obiective strategice.
România, conform analizei lui Dungaciu, se află într-o situație dificilă din cauza propriei indecizii strategice. Lipsa unei viziuni clare și dependența excesivă de deciziile altor actori internaționali au dus la o poziție vulnerabilă.
„Ce a urmat cu vizele este iarăși un lucru care a întors pe dos toate declarațiile police din România și tot nimeni nu e vinovat, pentru că declarațiile oficiale din România este că trebuie să ai 3% reducerea, mă rog, nivelul de respingere și americanii au zis: nu, e o zonă de securitate la intrări. Deci, practic, niște instituții în România n-au colaborat cu cele din America să vadă câți intră și câți ies. De ce n-au colaborat? Că nu-s capabile, că nu i-au primit? Prin momentul ăsta trebuie să fie niște pedepsiți acolo sau niște vinovați care să-și dea demisia, că e un proiect care a căzut. Nu ministrul de externe.
Este de o nesimțire absolută să dai jos ministrul de externe pentru o chestiune care era tehnică și de securitate. România se pare că n-are canale de comunicare cu America în acest moment”, subliniază Dan Dungaciu.