Știrile 60m.RO

Dumitru Flucuș (AUR): România riscă să intre în incapacitate de plată. Soluția este reorganizarea din temelii a statului

România riscă să intre în incapacitate de plată, a avertizat deputatul AUR Dumitru Flucuș, în condițiile în care datoria publică ar putea depăși curând 50% din PIB. Statul s-a împrumutat nu pentru a face investiții, ci pentru a putea plăti pensii și a-și asigura funcționarea. Or, o astfel de situație nu mai poate continua. Soluția este restructurarea statului, reorganizarea sa din temelii, a precizat parlamentarul, în cadrul dezbaterii organizate de Alianța pentru Unirea Românilor joi, 2 noiembrie, cu tema „Administrația Publică din România la răscruce: între reformă și faliment”.

În context, Dumitru Flucuș a afirmat că în vederea restructurării statului principalul punct de plecare este reforma administrației publice locale. „Dacă facem reforma administrativă, pe urmă putem să reformăm și învățământul, și sănătatea și diferitele instituții mulate pe ceea ce ne rezultă nouă ca formă de organizare în teren, pe transporturi, pe instituțiile deconcentrate”, a spus deputatul.

Acesta a atras atenția că pentru realizarea unei astfel de reforme ambițioase este nevoie de voință politică, dar și de implicarea specialiștilor. Obiectivul final este acela de a obține „un stat ușor de administrat, cu un aparat suplu administrativ, care ușurează și crește calitativ serviciile adresate populației”, a subliniat Flucuș.

În ceea ce privește reorganizarea de la nivel local, Dumitru Flucuș a punctat că este necesar să se aibă în vedere specificul economic, geografic, cultural al comunelor/ județelor existente.

„Vă dau câteva exemple: Orșova, care a ținut istoric de Banat, nu are de ce să rămână la Mehedinți. Dacă tot facem o schimbare acum o punem înapoi la Banat. În județul Covasna avem toate localitățile acelea –  Întorsura Buzăului, Sita Buzăului etc., pe când în județul Brașov este Vama Buzăului. Împărțirea lor a fost o chestie artificială, la fel ca în cazul desființării județului Făgăraș și împărțirea Țării Făgărașului în două, între județele Brașov și Sibiu, pe considerente absolut politice”, a mai spus Dumitru Flucuș.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button