Dumitru Flucuș (AUR): Cerealele ucrainene sunt comercializate ilegal pe piața din România. Fermierii români sunt băgați intenționat în faliment
Deputatul AUR Dumitru Flucuş cere statului, într-o declarație parlamentară, să ia urgent măsuri de protejare a fermierilor români grav afectați de valul de produse alimentare din Ucraina, acuzînd că acestea sunt comercializate ilegal, fiind neconforme, pe piețele românești.
”Ne-am pus la dispoziţie porturile maritime şi fluviale pentru ca Ucraina să îşi poată vinde cerealele. Am dat permisiunea camioanelor încărcate cu cereale din Ucraina să treacă pe şoselele noastre înspre Europa. În urma acestui trafic intens şi de mare tonaj, în afară de aglomeraţie, şoselele au suferit avarii şi serioase degradări.
În realitate însă, o parte din produsele agricole provenite din Ucraina, precum cereale, lapte şi altele, care au primit permisiunea să tranziteze teritoriul ţării, nu au mai părăsit ţara noastră, ajungând să fie comercializate pe piaţa românească, în mod ilegal.
Fiind scutite de taxe vamale şi având costuri de producţie mai mici, aceste produse au dezechilibrat piaţa autohtonă, aducând grave prejudicii fermierilor români.
Conţinuturile ridicate de pesticide, insecticide şi conservanţi fac ca produsele ucrainene să fie neconforme, normativele din Ucraina fiind diferite faţă de cele din UE. Din această cauză, cerealele ucrainene sunt folosite în ţările UE cu precădere la hrana animalelor.
Situaţia este asemănătoare şi în cazul producătorilor de lapte. Laptele neconform venit din Ucraina şi, mai nou, din Belarus, care trece graniţa prin Republica Moldova în România, este preferat de procesatorii din ţara noastră.
Este de prisos să menţionez că marile fabrici de procesare nu aparţin românilor şi au ca interes doar obţinerea unui profit cât mai mare. În aceste condiţii de concurenţă neloială, fermierilor români le sunt anulate contractele de achiziţie a laptelui de către procesatori, dacă nu acceptă preţurile impuse de aceştia.
În această perioadă, fermierii români care s-au asociat în cooperative şi livrează cantităţi mari de lapte primesc între 1,4 şi 2 lei pe litrul de lapte. Fermierii mici primesc chiar mai puţin decât atât. Vara, preţul laptelui va scădea şi mai mult.
Vedeţi cu toţii care este diferenţa dintre 1,4 lei pe litrul de lapte, cât primeşte un producător, şi cât plăteşte cumpărătorul.
Această diferenţă este profitul procesatorilor şi al supermarketurilor, ai căror proprietari în majoritate nu sunt români” mai spune deputatul, concluzionînd că statul trebuie să urmărească traseul produselor ucrainene care intră pe piaţa românească şi să ia măsuri, iar fermierii români să primească compensaţii din partea statului român şi a UE.