Dumitru Flucuș (AUR): AUR susține reorganizarea teritorială a României. Am face o economie de 10 miliarde de euro anual
AUR susține reorganizarea teritorială a României. Acest lucru este o necesitate și este înscris în programul de guvernare al Alianței pentru Unirea Românilor. De ce este o necesitate? Pentru că ultima reorganizare administrativ teritorială este efectuată în luna februarie 1968, deși au trecut de atunci 55 de ani. Realitățile s-au schimbat, atât realitățile demografice, cât și cele tehnice. Și altfel lucrează statul cu cetățenii acum. Am face o economie de 10 miliarde de euro anual.
Noi susținem în primul rând reorganizarea teritorială în folosul cetățeanului, pentru că trebuie să venim în sprijin și să oferim servicii de calitate și în timp scurt tuturor cetățenilor României. De asemenea, și statul va avea foarte mult de câștigat printr-o structură mult mai flexibilă decât cea greoaie pe care o are acum. Propunem o reducere a numărului de județe, undeva la 13 și cu Bucureștiul 14 și o reorganizare a comunelor țării care să se finalizeze cu o reducere substanțială a numărului acestora. În primul rând, ținând cont de eficiența lor, undeva între 7 și 10 mii de locuitori pentru o comună, ținând cont ca toți locuitorii să poată ajunge în maxim 15 minute la noul centru de comună. Nu suntem de acord cu comasarea. Cei care folosesc acest cuvânt arată superficialitate, pentru că noi am pornit de la ideea că România este o pată albă.
Nu am ținut cont de nicio condiționalitate a unei granițe existente acum între județe sau între comune, care ne ar fi creat niște praguri și am reașezat cercul ce poate să funcționeze eficient din punct de vedere economic, cultural, istoric. Avem o documentație foarte laborioasă, cum sunt sigur că niciun alt partid sau o altă instituție din România nu o are, din păcate, la acest moment. Apropo de faptul că mulți susțin faptul că AUR nu propune lucruri concrete, putem să vă arătăm în orice moment materiale mari, muncă de luni de zile. De fapt, din momentul în care s-a intrat în Parlament și suntem siguri că nu o să găsiți în altă parte lucruri asemănătoare.
Sper ca acest lucru să se întâmple ușor. Putem să-l facem fără să modificăm Constituția, pentru că ne vom limita la formele prevăzute acum în Constituție de organizare legislativ teritorială. Adică, menționăm, menținem județe, comune și orașe și nu trebuie decât să găsim alți parteneri care să ne susțină sau să așteptăm să câștigăm alegerile. Va fi una din prioritățile noastre. Vă reamintesc că Polonia a reușit să înceapă o dezvoltare foarte rapidă după ce a făcut o reformă administrativ teritorială foarte severă. În același timp, și alte țări din Europa au făcut-o.