Politică

Dumitru Coarnă: Am plătit 16 miliarde de euro pentru tehnică militară. Ce a primit România de acești bani? Fiare vechi și avioane la mâna a treia

Dumitru Coarnă, deputat independent și fost președinte al sindicatului polițiștilor, SNPPC, a punctat pe câteva subiecte nevralgice în cadrul think thnak-ului românesc inițiat de partidul AUR, ce are ca scop realizarea unui proiect de țară. România nu a mai avut un proiect de țară de la Pactul de la Snagov deși au trecut 27 de ani.

George Simion, Președinte AUR: Partidului Social Democrat, care îl susține în funcția de ministru al Energiei pe Virgil Popescu, care a pus pe butuci o țară întreagă, nu doar domeniul energiei. Economia noastră, agricultura, astăzi sunt distruse din cauza acestui ministru și a politicii regimului Iohannis. Regimul Iohannis, care în afara noastră, în Parlament, deține toate celelalte formațiuni, este nevoie de alăturarea cât mai multor personalități, cât mai multor formațiuni în platforma noastră comună și să agreăm niște obiective minime, iar revenirea la 800 000 de angajați în aparatul bugetar mi se pare un astfel de obiectiv. O voce care nu se conformează regimului Iohannis în Parlamentul României, un om cu care am colaborat perfect până acum și sperăm să colaborăm și de acum înainte. Este domnul Dumitru Coarnă. L-aș invita pe dumnealui să ne spună câteva cuvinte cu privire la dezbaterea noastră de astăzi și la șirul de dezbateri care trebuie să urmeze și să rezulte în obiectivele alianței noastre cel târziu la finalul lunii septembrie și după aceea, domnul Ovidiu Dante și Partidul România Noastră, un bun specialist în resurse naturale, domnul Dorin Iacob la fel, un om cu o experiență politică și de viață care poate contribui la o majoritate la următoarele alegeri pentru construcția pe care o demarăm. Mulțumesc.

Dumitru Coarnă, deputat independent, fost președinte al sindicatului polițiștilor, SNPPC: Bună ziua tuturor! Mulțumesc, domnule președinte, pentru invitație. Sigur că l ascultam pe domnul Mihăiescu și aș face o corecție. Am plătit 16 miliarde de euro pentru tehnică militară, deci avem facturi achitate în valoare de 16 miliarde de euro, nu șapte pentru tehnică militară. Și haideți să întrebăm să facem o adresă către domnul Ciuca că a fost și șeful Marelui Stat Major al Armatei Române să ne comunice ce a primit România de acești bani.

Orlando Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene: Vă rog, cu tot respectul, dacă îmi permiteți. Am plătit 16 miliarde, dintre care cele în plus au fost mantinelă pentru tot ce e ăsta, tot ce înseamnă, tot ce înseamnă AB grad de armament, pentru că noi am luat tinichele, iar banii în buzunare se întorc nu din achiziții, că nu poți să dai șpagă pe achiziții. Se întorc din contractele de mentenanță, de ABS, grad. Acolo s-au dus banii ca să le răspund tuturor.

Dumitru Coarnă, deputat independent, fost președinte al sindicatului polițiștilor, SNPPC: Prieteni, avioane din 1982 la a treia mână din SUA, Portugalia, via România. Sigur că eu am încercat, în calitate de deputat, să mă pliez pe mesajul public. Am încercat și eu să îmi exprim votul în Parlamentul României, așa cum dumneavoastră ați transmis în spațiul public. Sigur că m-am documentat și am votat în consecință, am semnat toate acele atacuri la Curtea Constituțională împreună cu grupul AUR, pentru că avem o prevedere imperativă și era vorba de un număr de 50 de deputați ca să fie îndeplinită condiția. Eu am primit primul avertisment din partea domnului Ciolacu.

A fost în momentul în care am semnat atacul la Curte. În ceea ce privește ordonanța Prună cu SRI în codurile penale,. Nu are ce să caute SRI în Codul Penal serios, o instituție militară. Dacă privim un pic capitolul SRI. Una dintre condiții a fost să scoatem instituțiile militare din Codul Penal, pentru că nu poate fi anchetat logic un civil de un militar. Și nu numai atât. Am păstrat legătura cu mediul de afaceri pentru că provocările sunt majore. Uitați-vă că marea provocare este energia și majorările arbitrare ale prețului la energie, că mă uitam acum pe prețuri. Dacă Ordonanța 114 pe care a invocat-o domnul ministru aveam un preț la energie, cred că de 295 de euro, sper să nu greșesc, acum avem undeva la 600 de euro prețuri nejustificate.

Gazele naturale aveam un preț în 2020, undeva la 15 euro pe megawatt oră, acum avem undeva la 225/ 230. Toate prețurile sunt artificiale, nu sunt justificate de mediul economic, pentru că și la 15 și la 225 de euro producătorul avea profit, iar producătorii sunt în mare parte producători de stat, capital de stat. Statul are monopol.

Practic, ai noștri politicieni nu au făcut decât să transpună niște sarcini, niște norme pe care le au primit din zona externă. Ei nu vor decât să ne introducă în acea ecuație de frig, foame și până la urmă, dispariție, pentru că toate măsurile pe care le au luat în ultimii 3/4 ani au fost să închidem mediul de afaceri. A fost să închidă locuri de muncă, au fost să submineze economia națională, lucruri pe care le am spus în mod constant, dar, din păcate, în Parlament, conform Constituției și legii organice, avem comisie juridică, avem comisie pentru constituționalitate, dar nu trebuia să înființezi o comisie ca să constați că aceste legi, acest pachet, este vorba de Legea 303 și Legea 304, sunt profund neconstituționale.

Nu trebuia să fii mare jurist și mare știu eu. Studioși în materia dreptului. Pentru a constata acest lucru. Asta a explicat Domnul Piperea, a explicat doamna Norica Nicolai, pe care eu îi respect în mod special. Eu, în general, în momentul în care am avut o problemă pe care nu am stăpânit-o, am consultat specialiștii. Am în stânga mea pe domnul Dian Popescu. Pot să spun că este mentorul meu în ceea ce privește energia, în momentele în care am avut probleme de înțelegere în Parlamentul României, când vorbim de legea offshore, când vorbim de legi pe care noi ar trebui să ni le asumăm și să votăm transferul aproape gratuit al resurselor noastre, după care să le importăm.

Noi suntem într-un paradox. Transferăm resursele cu titlu gratuit, după care le importăm de 10 ori, de 30 de ori, de 50 de ori la prețurile pieței, pentru că noi suntem producători de energie. Nu știu ce căutăm noi pe bursa de la Viena, dar eu cred că problema de fond de astăzi este cu totul alta. Aici sunteți cu toții specialiști și fiecare dintre dumneavoastră aveți o expertiză pe un domeniu de activitate. Eu cred că problema noastră este una de ordin politic. Adică avem noi capacitatea să creăm acest pol, această platformă care să fie un real pericol pentru PSD-PNL în 2024, pentru că 2024 va fi un an extrem de greu și complex din perspectivă electorală.

Avem toate tipurile de alegeri, toate de la locale, prezidențiale, europarlamentare și așa mai departe. Eu cred că trebuie găsită aceasta. Aceste puncte comune, practic zona asta, suveranistă este divizată. Divizarea zonei suveranitate nu produce efecte decât celor care sunt la putere acum, pentru că, practic, știți, este vorba de acel prag electoral. O să divizeze electoratul în trei, patru procente, iar câștigătorul ia tot și practic noi o să muncim pentru Marcel Ciolacu, care a terminat liceul, domnule Mugur Mihăescu, undeva la 37 de ani și așa mai departe. Deci oamenii ăștia conduc România, oamenii ăștia conduc România și sigur că e frustrant. E frustrant să vezi cum ei iau decizii în numele nostru. E frustrant să vezi cum ei, prin ordonanțe de urgență, de cele mai multe ori neconstituționale, pentru că avem profesor de drept în sală.

Dacă privim legea care ne vorbește despre acest lucru, o să ne spună că nu poți, printr-o ordonanță de urgență să modifici o lege organică, de exemplu, vorbim de norme de tehnică legislativă, dar astea sunt lucruri tehnice. Problema mea și problema noastră de aici este ca noi să încercăm să găsim acele puncte comune, să creăm o platformă care să fie o forță reală pentru PSD-PNL. Gândiți-vă că ei astăzi au tot ceea ce le trebuie servicii, finanțe, instanțe și așa mai departe. Uitați-vă cu multă atenție că dacă nu creăm și nu avem această posibilitate.

Restul sunt discuții. Ne vom mai întâlni, ne vom asculta cu multă atenție unul pe celălalt, vom învăța. Eu am învățat foarte multe lucruri și vin cu drag și cu multă plăcere la aceste întâlniri, pentru că îmi propusesem doar să ascult. Menirea mea era doar să ascult aici și să încerc în Parlamentul României să votez așa cum trebuie pentru poporul român, pentru că asta este menirea mea și așa spune și Constituția. De altfel, am votat în această logică moțiunea simplă privind pe Virgil Popescu și toate aceste lucruri. Pentru mine nu a contat că acea moțiune a fost depusă de o serie de parlamentari USR, AUR, Forța Dreptei etc, dar fondul problemei îmi spunea că eu trebuie să votez împotriva acelui om, că este trădător.

Deja săptămâna aceasta cred că o să trimit și o plângere penală la Parchetul General pentru trădare și înaltă trădare. Când vorbim de Mintia, acolo unde, dacă ne uităm cu atenție, au fost investiții de 161 de milioane de euro. Ei au vândut-o cu 90, ca să nu mai spunem că sunt vreo 300 de hectare, numai fierul vechi, dacă îl valorifici acolo. Asta este, dacă vreți, până la urmă, marea mea sau marea noastră problemă: avem capacitatea!? Noi, cei de aici. Este loc pentru toată lumea. Credeți-mă, e extrem de mult loc pentru toți.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button