Știrile 60m.RO

Dumitrina Mitrea: Mai multe state UE cer Comisiei Europene să se retragă din contractele semnate cu Pfizer privind achiziția de vaccin anti-Covid-19. Se va ralia România acestui demers?

În Uniunea Europeană mai sunt și state care își exercită autonomia față de birocrații de la Bruxelles și critică dur măsurile și acțiunile întreprinse de către aceștia. Mai multe state UE, în frunte cu Polonia, cer Comisiei Europene să se retragă din contractele de achiziții semnate cu Pfizer privind achiziția a 1 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid-19. În contextul în care România nu s-a alăturat acestor state, deputata AUR Dumitrina Mitrea solicită clarificări din partea Ministerul Sănătății.

Comisia Europeană a negociat în numele celor 27 de state-membre ale Uniunii Europene și a semnat unul dintre contracte cu BioNTech/Pfizer pentru un total de 300 de milioane de doze (dintre care 100 milioane opţionale). Bruxellesul a încheiat un al doilea contract, similar, tot pentru 300 de milioane de doze, ajungând ca în decursul anului trecut să aprobe și un al treilea astfel de contract pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19 (900 de milioane de doze ferm + 900 de milioane de doze opţional), explică deputata AUR.

Potrivit informațiilor, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au solicitat Comisiei Europene să își retragă actualele acorduri de achiziție de vaccin împotriva coronavirusului, după o întâlnire informală a miniștrilor sănătății din mai multe țări ale UE. La acest demers se vor alătură și slovacii, iar Ministerul Bulgar al Sănătății și-a exprimat îngrijorarea vizavi de această situație, într-o declarație recentă.

În tot acest timp, Ministerul Român al Sănătății nu a emis decât un anunț despre vaccinarea cu doza a patra, a punctata deputata AUR, care solicită ministrului Rafila să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Va solicita și România renegocierea  acestor contracte pentru achiziția de vaccinuri anti COVID-19?
  2. Când va fi făcut public conținutul acestor contracte?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button