Știrile 60m.RO

Drulă dispus să preia conducerea partidului dacă președintele actual, Dacian Cioloș, își dă demisia.

Deputatul Cătălin Drulă, vicepreședinte al USR, s-a declarat dispus să preia conducerea partidului dacă președintele actual, Dacian Cioloș, își dă demisia. Fostul ministru al Transporturilor a lansat o serie de atacuri la adresa lui Cioloș, despre care a spus că dezbină în loc să coaguleze energiile partidului.

Vineri seară, la B1TV, Cătălin Drulă a explicat că USR și PLUS au avut structuri diferite – USR fiind „mai democratic”, iar PLUS „mai ierarhic” -, iar acest lucru s-a văzut după fuziunea celor două partide și după alegerea unui singur președinte în octombrie 2021.

„Dacian Cioloș s-a adaptat mai greu la USR”, a declarat Cătălin Drulă.

El a criticat modul în care conduce partidul Dacian Cioloș. „O probă de leadership autentic e să aduni energii, nu să dezbini”, a spus Drulă.

Acesta s-a arătat „șocat” și de modul în care Cioloș și-a prezentat joi seară și a încercat să-și impună programul politic: „A pus în termeni ultimativi această nouă viziune a partidului, care s-ar externaliza. A fost destul de șocant acest moment și pentru mine”.

„Sper ca weekendul să fie un sfetnic bun pentru președintele nostru”, a mai adăugat Drulă la B1 TV.

La întrebarea dacă mai vede un lider în Dacian Cioloș, fostul ministru al Transporturilor a răspuns: „A fost un moment în care am văzut, în 2016”.

Cătălin Drulă s-a declarat gata să să preia conducerea partidului, în cazul unei demisii a lui Dacian Cioloș. „Dacă va fi nevoie, voi prelua partidul și-mi voi face datoria”, a spus Drulă.

Statutul USR prevede că, dacă președintele demisionează, conducerea interimară este preluată de vicepreședintele cu cele mai multe voturi, ciar interimatul poate dura oricât.

Pe 3 octombrie 2021, la Congresul USR, cei 7 vicepreședinți au fost aleși cu următorul număr de voturi:

  • din „echipa Barna”: Cătălin Drulă 701, Dan Barna – 678, Ionuț Moșteanu – 668, Claudiu Năsui – 658;
  • din „echipa Cioloș”: Vlad Voiculescu – 422, Anca Dragu – 416;
  • din „echipa Darău”: Allen Coliban – 191.

Războiul replicilor

Frământările din USR au ajuns la punctul de fierbere joi seară, într-o ședință a Biroului Național, în care Dacian Cioloș a amenințat că demisionează dacă partidul nu va fi de acord cu programul său politic, propus în ședință. Dan Barna l-a acuzat pe acesta că vrea partidul „pe persoană fizică” și că „nu poate să meargă așa”.

Replica lui Dacian Cioloș a fost necruțătoare: „Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate și să-și ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic și a umple golurile personale, astfel încât să nu se mai regăsească în situații politice dificile. Sper că va găsi înțelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declarații lipsite de adevăr”.

Ruptura din USR are legătură cu lupta pentru putere, în condițiile în care, după alegerile de anul trecut, există o conducere bicefală: președinte este Dacian Cioloș, dar Biroul Național al partidului este controlat de „Echipa Barna” („Team Barna”).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button