Opinii

Dr. Vasile Astărăstoae: Progresismul este o refacere falsă a istoriei, care nu ține cont de tradiție și de spiritualitate. Are loc o spălare pe creier.

Lumea se confruntă cu o nevroză colectivă, una care a fost indusă inclusiv de progresul care s-a realizat în transmiterea și în manipularea informației și care constă, mai ales, în accentul pus pe știrile negative, a subliniat, miercuri, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, bioetician, medic legist, fost președinte al Colegiul Medicilor din România, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live, miercuri, de Gândul.

Progresismul nu mai ține cont de tradiție, de spiritualitate

„Nu se încearcă un compromis, o dezbatere de idei etc. Este o refacere falsă a istoriei și o manipulare. Încet-încet are loc această spălare pe creier. Unii spun că este o resetare a întregii societăți și o încercare de a demoniza democrația, astfel ca un grup de elită să conducă.

Și în România și-a făcut loc o astfel de ideologie. Progresismul nu mai ține cont de tradiție, de spiritualitate, iar totul se transferă către bunurile materiale și satisfacțiile materiale. Este o expresie clară a neomarxismului cultural, care a început de la școala Munchen, apoi a fost exportat în Statele Unite Americii. În decurs de decenii, încet-încet a ocupat universitățile, iar din universități s-a propagat în mediul social”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Presa și-a abandonat rolul de pază al democrației

Prin toate știrile negative, oamenii doar s-au îngrijorat și astfel și-au pierdut speranța că lucrurile vor fi mai bune, a subliniat dr. Vasile Astărăstoae.

„De exemplu, eu nu am văzut să fie o emisiune despre olimpicii noștri la matematică și fizică, care au obținut niște rezultate atât de frumoase. A fost o știre de 5 minute apoi ne-am reîntors la căminele groazei, la Putin, la Zelenski (sunt niște chestiuni care sunt importante, dar nu trebuie să acopere toată plaja dezbaterii publice, că sunt și altele care nu sunt negative)”, a explicat dr. Vasile Astărăstoae.

Potrivit acestuia, oamenii rezistă mai ușor la presiuni dacă nu sunt înfricoșați, dacă nu cred că totul este negru.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button