ComunicatePrima Pagină

Dosar: peste 2 milioane euro comision pentru deblocarea plăți reabilitare cale ferată

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 310/VIII/3 din data de 8 aprilie 2019 și nr. 696/VIII/3 din 21 august 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
SZECHELY MIHAELA VASILICA, consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență
Persoană fizică, cetățean italian (persoană cu presupuse conexiuni în mediul politic), aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență
Persoană fizică, cetățean italian, soțul primei menționate, asociat și administrator de fapt al firmei TEAM DELTA PROIECT, aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, spălare de bani, participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală
Persoană fizică, administrator de drept al firmei TEAM DELTA PROIECT, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani
Persoana juridică TEAM DELTA PROIECT (în prezent în lichidare), pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și evaziune fiscală
Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene, iar investigațiile s-au desfășurat în cadrul unei echipe comune de anchetă (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internațională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA și autorități de aplicare a legii din Belgia. Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al EUROJUST.
Cauza are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.
În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor C.F.R. (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În baza unei înțelegeri prealabile pe care o avea cu ceilalți doi inculpați, ambii cetățeni italieni, Szechely Mihaela Vasilica ar fi pretins, ajutată de unul dintre cei doi, soțul ei, la sediul ministerului Transporturilor, de la reprezentantul sucursalei unei companii de construcții din Italia (martor), sume de bani, pentru a interveni în favoarea respectivei companii care avea de primit bani pentru lucrări executate la calea ferată.

Concret, în schimbul comisionului ce reprezenta procente din plățile ce trebuiau deblocate, inculpata s-ar fi angajat să își exercite influența pe care o avea asupra persoanelor din minister (influență rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului Transporturilor), pentru a le determina să deblocheze către CFR SA banii necesari pentru stingerea datoriilor pe care le acumulase față de compania de construcții (plăți scadente și restante).

Ulterior, în baza aceleiași înțelegeri, pentru a întări convingerea reprezentanților companiei constructoare că plata comisionului reprezintă unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plățile scadente și restante ale CFR, unul dintre cetățenii italieni ar fi pretins de la directorul general al companiei de construcții din Italia (martor) plata acelorași sume drept comision (sume ce fuseseră deja pretinse de Szechely Mihaela Vasilica cu ajutorul soțului). Banii ar fi reprezentat prețul influenței pe care inculpatul promitea să o folosească asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să se implice în rezolvarea problemei sucursalei din România a companiei italiene.

În perioada 5 iulie 2012 – 3 aprilie 2015, inculpata Szechely Mihaela Vasilica ar primit pentru sine și pentru ceilalți doi inculpați, de la reprezentantul sucursalei companiei de construcții din Italia, suma de 9.005.497 lei (aproape 2 milioane euro). Banii ar fi fost primiți în contul societății Team Delta Proiect SRL, plățile fiind mascate prin contracte fictive.
Din contul societății Team Delta Proiect SRL, perioada 5 noiembrie 2012 – 26 august 2013, ar fi fost transferată suma de 4.472.141 lei (1.020.550 euro), prin 35 de operațiuni de transfer bancar, în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul inculpatului cetățean italian, ca preț al intervenției descrise anterior. Plățile prin transfer bancar au fost justificate prin contracte fictive.
O altă parte din banii ajunși în contul firmei Team Delta Proiect SRL, respectiv 465.132 lei, ar fi fost retrași în perioada 27 iulie – 20 decembrie 2012, de administratorul de drept al firmei, în condițiile în care aceasta cunoștea caracterul nelegal al sumelor primite în cont. Administratorul de drept era persoana care preluase de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor. Banii retrași ar fi fost folosiți în interesul firmei, în interes personal ori al celorlalți inculpați.

Celălalt coinculpat italian, soțul Mihaelei Szechely Vasilica, ar fi participat la activitățile infracționale, în sensul în care ar fi intermediat discuțiile cu ambii reprezentanți ai companiei de construcții din Italia, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor. De asemenea, în calitate de asociat și administrator de facto al firmei Team Delta Proiect SRL, acesta ar fi dispus transferul unei sumei de 4.472.141 lei (1.020.550 euro) în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni. În perioada octombrie 2012 – mai 2013, același inculpat ar fi determinat înregistrarea, în evidențele contabile ale societății Team Delta Proiect SRL, a unor facturi aferente unor achiziții fictive de bunuri și servicii, având ca rezultat neplata unor obligațiilor fiscale în valoare totală de 1.413.522 lei.
Cu această sumă, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală se constituie parte civilă în cauză.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul traficului de influență ori al spălării de bani precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiunea de evaziune fiscală s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile și proprire pe conturi aparținând inculpaților.

Cercetările efectuate în cadrul echipei comune de anchetă au condus la ipoteza că, în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, una din cele două societăți înregistrate în Belgia a făcut plăți către societăți din România, plăți reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din anul 2012, beneficiar al acestor servicii fiind o alianță politică.

Cu privire la aceste fapte, săvârșite pe teritoriul Belgiei, cercetările sunt continuate de autoritățile belgiene.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile preventive dispuse față de doi dintre inculpați, precum și măsurile asigurătorii.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: www.pna.ro

Back to top button