Politică

Dosar penal în direct la TV: Primarul Pandele crede că este anchetat de procurori în dosarul Azilele groazei

Primarul din Voluntari, Florentin Pandele a declarat, luni seara, la Realitatea TV, că nu știa despre documentul apărut în presă, care arată că Direcția de Asistență Socială ar fi efectuat un control la unul dintre Azilele groazei încă din septembrie 2022 și susține că funcționarii ar fi fost instruiți să nu-i comunice nimic.

”De aici trag următoarea concluzie: respectiva anchetă era mai demult și probabil fiind unul dintre subiecții dosarului, atât eu, cât și alte persoane, s-a dorit ca primarul orașului Voluntari să nu aibă cunoștință de această anchetă, de acest lucru”, a declarat Pandele.

După izbucnirea scandalului, Pandele a susținut că habar nu avea de existența acelor centre și că Direcția de Asistență Socială din subordinea sa nu avea atribuții în a verifica azilele.

„Nu aveam nicio cunoștință. Dacă aș fi știut, cu siguranță aș fi întreprins ceva. Nu avem atribuții în acest sens nici eu și nici celelalte departamente care sunt în subordinea primarului, dar cu siguranță aș fi anunțat instituțiile statului abilitate în acest sens”, a susținut Pandele, la Europa FM.

Presa a dezvăluit, pe data de 8 iulie, că într-o hotărâre a Judecătoriei Buftea din septembrie 2022 se scrie, negru pe alb, că „la dosar, a fost depus raportul de anchetă socială efectuat de Direcția de Asistență Socială Voluntari”. Ancheta a fost efectuată, potrivit documentului,  la „căminul de bătrâni Casa Bunicii Anastasia, situat în Orașul Voluntari, (…) potrivit verificărilor Direcției de Asistență Socială Voluntari”.

Casa Bunicii Anastasia este unul din cele trei centre la care au avut loc descinderi ale DIICOT în cazul tratamentelor inumane aplicate bătrânilor.

Cele mai relevante declarații făcute de Florentin Pandele la Realitatea TV:

  • Nu este semnătura mea. Uitați-vă sus, între N și D este semnat cu bară. Semnătura mea nu arată așa, este semnat cu bară.
  • Am aflat acum aproximativ două ore. Un post TV a prezentat ce prezentați acum și, imediat cum am văzut la postul de televiziune în care se spunea că Pandele știa de lucrul acesta, am sunat-o pe secretara generală a orașului, pe Directoarea de la Asistență Socială și pe comandantul poliției locale. Am dat dispoziție să-mi prezinte în regim de urgență, să-mi prezinte  înscrisuri vis-a-vis de ceea ce a apărut la televizor. Eu repet încă o dată. Nu am fost informat.
  • Mi s-a spus verbal, aștept în scris, următorul lucru că, numărul 1: vecinii au făcut o adresă la instituția arhitectului șef, ca să li se spună care este situația din punct de vedere urbanistic respectiva clădire.
  • Punctul doi, au dat în judecată primăria. Există hotărâre ca să se pună la dispoziție documente și, în momentul în care am întrebat pe colegii mei de ce nu am fost informat, mi s-a spus următorul lucru, acum vine bomba: domnule primar, nu puteam să vă informăm. Și am spus: cum adică nu puteați să mă informați? Sunt primarul orașului. Am fost informați în scris de instituții abilitate ale statului ca să nu divulgăm acest lucru. I-am întrebat de trei ori, la telefon, cum adică.
  • Ni s-a spus, domnule primar, am fost informați în scris, că este secret și să nu vă informăm. De aici trag următoarea concluzie: respectiva anchetă era mai demult și, probabil, fiind unul dintre subiecții dosarului, atât eu, cât și alte persoane, s-a dorit ca primarul orașului Voluntari să nu aibă cunoștință de această anchetă, de acest lucru.
  • Acesta este motivul pentru care în dreptul primarului este semnat cu bară și a semnat altcineva. În momentul de față, am dat dispoziției ca să primesc în scris ce am primit la telefon. La Primărie orașului Voluntari sunt acolo cei abilitați ca să răspundă în scris în seara aceasta. Ce s-a prezentat la o altă televiziune vreau să le spun, au luat țeapă. Pandele nu a fost informat, nu a știut.
florentin pandele
  • Repet, colegii mei mi-au spus, directoarea de la asistență socială, secretara orașului, mi-au spus că nu aveau voie ca eu, primarul orașului, să fiu informat, mi s-a spus că este secret.
  • Nu am spus că sunt implicate servicii ale statului român. Am spus că sunt implicate instituții abilitate care se ocupă de această anchetă. Sunt două instituții care se ocupă.
  • Le-am cerut să-mi spună de ce nu am fost informat. Concluzia mea este că nu am fost informat pentru că, probabil, dacă nu mai mult ca sigur, fac obiectul acestui dosar. Am cerut ca instituțiile abilitate ale statului să spună, eu îmi dau demisia în secunda nr 1 dacă sunt vinovat. Nu am știut, nu am fost informat.
  • Asta a fost și motivul pentru care am cerut să mi se facă un raport detaliat cu ceea ce s-a întâmplat, de ce nu am fost informat, dacă fac parte din achetă, foarte bine, dacă au anumite calități, foarte bine, dar eu trebuie să fiu informat de ce. Eu știam de mai bine de un an și ceva că Gabriela Firea va fi scoasă din jocul politic prin atacul către soțul ei. Sunt atât de atent la ceea ce fac și ce vorbesc, că nu vă puteți imagina. Vă puteți imagina că de o săptămână nu dorm mai mult de două ore pe noapte?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button