Dorinel Cosma, interpelare către Ministrul Sănătății: Care este situația stocurilor de medicamente destinate pacienților oncologici?
Potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Național pentru Sănătate Publică, anual, 50.902 români mor de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii. În perioada 2009-2019, numărul deceselor de cancer s-a dublat.
În anul 2020, 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat în România, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel planetar 10 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza acestei maladii.
Având în vedere cele menționate mai sus, faptul că frecvența situațiilor de criză cauzate de lipsa medicamentelor necesare pacienților oncologici a crescut în ultimii ani în România, precum și ultima situația de criză de acum aproximativ 3 saptămâni, de la nivelul Institutului Oncologic București, unde 16 citostatice și alte 3 medicamente adjuvante pentru tratarea cancerului lipseau din stoc, Dorinel Cosma a făcut o interpelare către Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, adresându-i următoarele întrebări:
1. În conformitate cu prevederile legale, bolnavii au dreptul la tratament oncologic gratuit, iar statul român are obligația de a asigura acest tratament în țară, fără ca pacienții care suferă de această maladie să fie nevoiți să caute medicamentele necesare la farmacii sau spitale din afara țării, prin urmare, care este stadiul în care se află în prezent raportările privind stocurile, necesarul și consumul de medicamente destinate tratamentului oncologic la nivel național?
2. În ce măsură acoperă stocurile necesarul existent?
3. Care este situația reală cu privire la existența acestor medicamente la nivelul județului Botoșani?
4. Care sunt măsurile și strategiile prin care veți asigura accesul continuu la tratament al pacienților oncologici dar și predictibilitatea pieței medicamentelor, pentru a preîntâmpina astfel apariția unor viitoare situații de criză?