Dorel Acatrinei (AUR): România are nevoie de politici coerente pentru sprijinirea sectorului agricol
O consecință a conflictului din Ucraina o reprezintă riscurile la adresa securității alimentare deoarece Rusia și Ucraina sunt lideri la nivel global în ceea ce privește exporturile de cereale (grâu, orz) și floarea soarelui. În acest context, având în vedere că România are un potențial agricol important, Ministerul Agriculturii ar trebui să valorifice această capacitate, atrage atenția deputatul AUR Dorel Acatrinei. Creșterea prețurilor la alimentele de bază va fi încă o lovitură pentru cetățenii români, care deja sunt afectați de criza facturilor la energie și inflație.
Acatrinei a explicat că războiul a expus mai clar riscurile la adresa securității alimentare de la nivel global. „Marile riscuri la nivelul UE și ale României sunt in zona politicii alimentare care vizează capacitatea de aprovizionare și calitatea produselor, raportat direct la consumator și capacitatea sa de consum. Prin urmare, principalul risc vizează fluctuații prețurilor alimentelor din cauza creșterilor prețurilor la combustibil și energiei, sancțiunile economice la adresa Rusiei (fiind un mare exportator de îngrășăminte), criza economică post-pandemie, lipsa de control şi trasabilitatea pe lanțul alimentar”, a punctat deputatul AUR.
În acest context, deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu au înaintat o solicitare către Ministerul Agriculturii în care cer decidenților să implementeze politici coerente de sprijinire a acestui sectorul din bugetul național, în vederea repunerii în circuitul agricol a celor aproximativ 4 milioane de hectare de teren agricol nelucrat și aflat în pârloagă. Agricultura din România este subdezvoltată deoarece nu s-a investit în sisteme de irigații performante, iar micii producători nu au fost niciodată sprijiniți de către stat.
„România este un importator net de produse agroalimentare (aproximativ 60% din produsele agroalimentare provin din import), fapt determinat, în mod cert, de neexploatarea propriului potențial agricol. Țara noastră poate valorifica potențialul agricol prin găsirea unor politici coerente de sprijinire din bugetul național, în vederea repunerii în circuitul agricol a celor aproximativ 4 milioane de hectare de teren agricol nelucrat și aflat în pârloagă. Este necesară luare de măsuri urgente pentru sprijinirea producătorilor români prin susținerea exploataților agricole prin scheme de ajutor de stat, compensări ale prețurilor energiei electrice, gazului și motorinei pentru fermieri și producători, și nu în ultimul rând încurajarea consumului de produse interne”, susțin deputații AUR.