Internațional

Donald Trump: Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei pentru a opri războiul

Fostul președinte american Donald Trump a declarat joi că Putin este „oarecum slăbit” de lovitura de stat eșuată și că este timpul ca Statele Unite să încerce să medieze un acord de pace între Rusia și Ucraina, transmite BBC.

„Vreau ca oamenii să nu mai moară în acest război ridicol”, a declarat Trump într-un interviu telefonic acordat Reuters.

Donald Trump, care conduce acum în sondajele republicane pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, nu a exclus ca autoritățile de la Kiev să fie nevoite să cedeze o parte din teritoriul ucrainean Rusiei pentru a opri războiul.

Trump a spus că, dacă ar fi președinte, totul ar depinde de negocieri și că ucrainenii care își apără cu abnegație pământul „merită o mare laudă și respect”.

„Cred că au dreptul să păstreze cea mai mare parte din ceea ce au câștigat și cred că și Rusia ar fi de acord cu acest lucru. Avem nevoie de un bun mediator sau negociator, iar noi nu avem unul în acest moment”, a declarat Trump, citat de Reuters.

„Cred că cel mai important lucru pe care Statele Unite ar trebui să îl facă acum este să aducă ambele părți împreună și să reconcilieze Rusia și Ucraina. Se poate face, acum este momentul să o facem, să aducem cele două părți împreună și să facem pace”, a spus Donald Trump, care speră să devină candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024.

Autoritățile ucrainene au declarat în mod constant că o condiție indispensabilă pentru negocierile cu Moscova este retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, recunoscut la nivel internațional.

Partea rusă insistă că condiția negocierilor ar trebui să fie recunoașterea de către Kiev a „realităților de pe teren”, adică a controlului Rusiei asupra teritoriilor ocupate din Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button