Politică

Donald Trump și-a declarat susţinerea pentru Viktor Orban: Își iubește cu adevărat țara

Donald Trump, fostul preşedinte republican al Statelor Unite, şi-a declarat susţinerea pentru premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, la alegerile legislative în care acesta din urmă se va confrunta cu un front unit al opoziţiei, relatează Politico.

Liderul ungar ”îşi iubeşte cu adevărat ţara şi vrea siguranţă pentru poporul său”, menţionează Trump într-o declaraţie transmisă luni. ”El a făcut o treabă puternică şi minunată în protejarea Ungariei, oprind migraţia ilegală, creând locuri de muncă, comerţ şi ar trebui să i se permită la următoarele alegeri să continue astfel”, a adăugat fostul preşedinte american.

Viktor Orban şi-a manifestat şi el sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerilor din noiembrie 2020, pierdute însă de acesta în faţa democratului Joe Biden.

Cu patru ani mai devreme, Orban fusese singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu Hillary Clinton.

În timpul mandatului preşedintelui Trump ”relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată”, spunea Orban cu câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate în SUA în 2020. Dar odată ce Biden a ajuns la Casa Albă aceste relaţii s-au răcit, iar noul preşedinte american nu l-a invitat pe premierul ungar la ”Summitul pentru Democraţie” organizat la iniţiativa Washingtonului luna trecut, mai scrie Politico, citat de Agerpres.

Aflat în conflict cu instituţiile UE şi cu lideri vest-europeni care-l acuză că încalcă statul de drept şi valorile europene, în special pentru respingerea migranţilor şi restrângerea drepturilor comunităţii LGBT, Viktor Orban se va confrunta la scrutinul din aprilie cu un front unit al opoziţiei.

Şase partide ungare, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik, redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva partidului Fidesz al actualului premier şi au desemnat un candidat comun pentru conducerea guvernului, Péter Márki-Zay, care se descrie ca fiind tot un conservator. Sondajele arată Fidesz şi alianţa de opoziţie oarecum umăr la umăr.

Viktor Orban a acuzat Washingtonul şi Bruxellesul că încearcă să se amestece în politica internă a Ungariei pentru ca Péter Márki-Zay să câştige alegerile. Vorbind în octombrie în faţa a zeci de mii de simpatizanţi adunaţi la Budapesta pentru a marca revolta anti-sovietică din anul 1956, el a spus că Washingtonul şi miliardarul George Soros ajută opoziţia ungară cu bani, reţele de activişti şi mass-media. La un miting separat al opoziţiei, Marki-Zay a promis atunci că, dacă va deveni premier, guvernul său va elabora o nouă Constituţie, va combate corupţia, va introduce moneda euro şi va garanta libertatea presei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button