Donald Trump, prima reacție după marele schimb de prizonieri: O victorie pentru Putin
Donald Trump, candidatul republican la viitoarele alegeri prezidenţiale din toamnă, a criticat virulent – într-un interviu difuzat vineri – schimbul de deţinuţi încheiat între Rusia şi Occident, calificând-ul drept o „victorie pentru Putin”, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Ruşii au făcut o afacere bună”, a declarat candidatul republican despre cel mai mare acord de eliberare de deţinuţi de la sfârşitul Războiului rece.
Acest schimb a inclus 26 de persoane, între care jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal.
„Cred că este minunat că Evan se întoarce”, a spus Donald Trump în interviul pentru Fox Business. „Dar aceste acorduri sunt teribile, vor duce la un număr considerabil de răpiri”, consideră el.
În afară de reporterul Wall Street Journal deţinut din martie 2023, pe lista persoanelor eliberare figurează şi fostul puşcaş american Paul Whelan, încarcerat pentru spionaj în Rusia de la sfârşitul anului 2018.
„Nu voi critica” acest acord, a spus miliardarul american, afirmând că este „bine că ei s-au întors acasă”. Dar ruşii „au făcut o afacere fenomenală, iar aceasta creează un precedent foarte rău”, a apreciat el.
„Este o victorie pentru Putin”, a adăugat Donald Trump, referindu-se la preşedintele rus.
Candidatul republican a spus apoi că preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele său Kamala Harris, noul său adversar la alegerile din noiembrie, „nu sunt respectaţi” pe scena internaţională, conform AFP.
Întrebat joi despre unele dintre criticile aduse de Donald Trump, care pretinde de mai multe luni că ar fi putut încheia cu uşurinţă un acord privind eliberarea deţinuţilor americani, preşedintele democrat a spus: „De ce nu a făcut-o când era preşedinte?”.
Cu o zi în urmă, Trump ceruse mai multe detalii cu privire la schimbul masiv de deţinuţi în urma căruia au fost eliberaţi joi reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich şi fostul puşcaş marin american Paul Whelan din custodia Rusiei, a relatat publicaţia The Hill.
Trump a reacţionat la vestea eliberării cetăţenilor americani lăudându-şi propriul bilanţ de schimburi de deţinuţi, într-o postare pe Truth Social, întrebându-se retoric dacă Statele Unite au dat cumva bani în schimbul americanilor eliberaţi din închisorile ruse.
„Deci, când vor face publice detaliile schimbului de deţinuţi cu Rusia? Câţi oameni primim faţă de ei? Le plătim şi bani gheaţă? Ne dau şi ei bani cash (vă rog să retrageţi această întrebare, pentru că sunt sigur că răspunsul este NU)?”, a întrebat fostul preşedinte în postarea sa.
„Eliberăm criminali, ucigaşi sau huligani? Sunt doar curios, pentru că noi nu facem niciodată afaceri bune, în nimic, dar mai ales în ceea ce priveşte schimburile de ostatici”, a adăugat Trump.
Fostul preşedinte a continuat, spunând că oferirea de bani unei ţări adverse ar fi un „precedent negativ pentru viitor”.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a respins aceste acuzaţii în cadrul unui briefing joi seara, afirmând că nu s-au dat bani şi nu au fost relaxate sancţiunile împotriva Rusiei ca parte a acordului.
Preşedintele Biden a declarat joi că Gershkovich şi Whelan, alături de Alsu Kurmaşeva – cu dublă cetăţenie, ruso-americană – şi Vladimir Kara-Murza – cetăţean ruso-britanic, posesor de Green Card – au fost eliberaţi ca parte a celui mai mare schimb de deţinuţi cu Rusia de după Războiul Rece. De asemenea, au fost eliberaţi cinci germani şi şapte deţinuţi politici ruşi.