Internațional

Doi foști miniștri ucraineni sunt suspectați de înaltă trădare

Procurorul general al Ucrainei și Biroul de Investigații de Stat de la Kiev au anunțat că doi foști miniștri din guvernul ucrainean sunt anchetați sub suspiciunea de înaltă trădare, relatează Ukraîinska Pravda.

Suspiciunile legate de cei doi, fostul ministru de Externe Konstantin Grișcenko și fostul ministru al Justiției Alexandr Lavrinovici, vizează rolul acestora în armonizarea așa-ziselor „Acorduri de la Harkov” din 2010 care au permis Rusiei să își mențină flota din Marea Neagră în portul ucrainean Sevastopol.

Pe 21 aprilie 2010 președintele pro-rus al Ucrainei Viktor Ianukovici și Dmitri Medvedev au semnat un acord interstatal de prelungire a mandatului flotei ruse de la Marea Neagră pe teritoriul Ucrainei cu 25 de ani.

Procurorii ucraineni îi suspectează pe Grișcenko și Lavrinovici că au conspirat cu Ianukovici și fostul premier ucrainean Mikola Azarov pentru a acționa „în detrimentul suveranității, integrității și inviolabilității teritoriale, capacității de apărare de stat și securitatății economice a Ucrainei, Constituția și legislația țării”.

Miniștrii sunt suspectați că au aprobat acordul cu Rusia fără avizul juridic obligatoriu

Magistrații de la Kiev spun că miniștrii au aprobat proiectul de protocol semnat cu Rusia fără examinarea juridică obligatorie asupra sa.

„Ca urmare a unor astfel de acțiuni ale suspecților și altor persoane, în aprilie 2010 a fost convenit, semnat și ratificat un acord care a prelungit perioada de ședere a Flotei Ruse de la Marea Neagră pe teritoriul Ucrainei cu 25 de ani”, spun procurorii ucraineni.

„Acest lucru a creat condiții favorabile pentru reechiparea și modernizarea în continuare a flotei Mării Negre a Federației Ruse, precum și extinderea acesteia pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea și la Sevastopol, în loc să se retragă din Ucraina”

Atât Grișcenko cât și Lavrinovici se află în străinătate, fiind prin urmare anchetați în absență.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button