Internațional

România, lovită de pandemie și de criza economică, oferă un milion de dolari pentru armata afgană

Guvernul Orban a aprobat plata contribuției României la „Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane”.

România va plăti, în acest an, suma totală de un milion de dolari pentru susținerea Armatei Naționale a Afganistanului.

Banii oferiți de România sunt alocați în ceea ce se cheamă „Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane”, precizează o Hotărâre de Guvern publicată acum câteva zile în Monitorul Oficial.

Această sumă totală de un milion de dolari va fi plătită din bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României pe anul 2020 și este formată din 500.000 de dolari aferenți anului 2018 și din 500.000 de dolari aferenți anului 2019.

De asemenea, pe baza aceleiași Hotărâri, 491/2020, a Guvernului Orban, România se angajează să plătească anual, în perioada 2020 – 2024, câte o sumă de 500.000 de dolari SUA, tot pentru „Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane”.

Textul HG 491/2020 precizează că acest act normativ se bazează pe Legea 22/2004 privind aderarea României la NATO. Pe de altă parte însă, merită observat că România plătește acest milion de dolari într-un fond „voluntar”, nu obligatoriu, al NATO, precum și faptul că, în anii 2018 și 2019, deși România nu era lovită de criza coronavirusului (deci avea o mai bună capacitate economică), nu s-a plătit vreo sumă de bani în acest fond pentru Afganistan. 

Sursa: www.romanialibera.ro

  • Cum sunt țepuiți românii prin facturile la energie
    Lună de lună, consumatorii de energie din România plătesc prin facturile lor o taxă pentru cogenerare. Această taxă este ajutorul de stat pe care România îl acordă din 2011 producătorilor de energie electrică şi termică, cei care de fapt sunt esenţa sistemelor centralizate de încălzire, pentru ca ei să reziste în piaţă. Iniţial, schema ar …
  • Unul din trei pensionari trăiesc în sărăcie sau la limita sărăciei
    România anului 2025 e o țară care își uită bătrânii. Într-un stat care se laudă cu creștere economică, cu reforme și digitalizare, realitatea de zi cu zi a pensionarilor este una crudă: unul din trei trăiește în sărăcie sau la limita subzistenței. Mai exact, peste 1,3 milioane de vârstnici nu își permit o viață decentă …
  • Știați că parlamentarii au venituri de cabinet de aproape 50.000 lei, dar politicienii taie bursele?
    În timp ce România se confruntă cu o criză socială gravă, cu elevi care abandonează școala din lipsă de bani și cu profesori care își plătesc singuri materialele didactice, parlamentarii înoată în privilegii. Fiecare deputat sau senator are alocat lunar un buget de aproape 50.000 lei pentru „cheltuieli de cabinet”. Adică bani publici pentru consilieri, …
  • Peste 30% din copiii României trăiesc în sărăcie. Nu au ce pune pe masă, statul i-a abandonat
    Într-o țară europeană, membră a Uniunii și cu pretenții de dezvoltare, peste 1,3 milioane de copii trăiesc în sărăcie sau la limita subzistenței. Asta înseamnă unul din trei copii. Iar această realitate nu se regăsește în discursurile oficiale, ci în casele reci, în frigiderul gol, în ghiozdanele goale și în stomacurile lipsite de hrană. Sărăcia …
  • Presiuni sociale imense. Statul refuză să facă reforme reale. Se merge în pas de melc
    România clocotește. Presiunile sociale cresc de la o zi la alta: profesori în stradă, medici epuizați, fermieri revoltați, antreprenori sufocați de taxe și birocrație. În tot acest timp, statul mimează reforma, promite, tergiversează și amână. Se merge în pas de melc, cu o lentoare care nu mai poate fi justificată, într-un moment în care schimbarea …
Back to top button