DNA ține la sertar afacerile dubioase ale lui Virgil Popescu cu comuniștii vietnamezi din timpul pandemiei: A furat 30 de milioane de dolari
DNA a demarat mai multe anchete privind afacerile dubioase din timpul pandemiei. Nume grele au fost implicate, dar unul singur lipsește. Unul despre care presa a relatat amplu, dar DNA s-a făcut că nu observă. Este vorba de Virgil Popescu, fost ministru al Economiei si al Energiei, in prezent candidat la europarlamentare si la funcția de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin.
Interesant este că unul din protagoniștii afaceri Gabriel Tutu a fost reținut de DNA într-un dosar, dar nimeni nu se atinge de Virgil Popescu zis Dandana.
Producătorul de armament al statului a închiriat avioane private ca să aducă măști din Vietnam, în timp ce aeronavele noastre militare transportau ieftin măști pentru companii private, dezvăluia la aceea vreme Rise Project.
CE SUSTINEA RISE PROJECT:
Primele avioane închiriate au fost însă tot militare, dar ale Armatei Ucrainene. Aduse în țară acum un an, măștile stau nefolosite într-un depozit de lângă București.
Doar transportul lor ne-a costat 5,3 milioane dolari.
Costurile au fost suportate de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
Cei care au decis afacerea propun acum o soluție de avarie: Ministerul Energiei să renunțe la banii din profitul SAPE, printr-o compensare netransparentă, și să primească măști ca dividende.
Decontul? Peste 30 de milioane de dolari.
Schema afacerii și corespondența între Hanoi și București arată cum am irosit, în plină criză sanitară, bani cât pentru un nou spital.
DECIDENȚII
Virgil Popescu, fostul ministru al Economiei. A aprobat anul trecut achiziția unei cantități-record de măști din Vietnam. A schimbat, peste noapte, obiectul de activitate al unei companii cu profil energetic, SAPE, ca să cumpere măștile, dar apoi a mandatat o altă companie din subordine- Romarm- să le achiziționeze și să se ocupe de transportul lor. Între timp, Virgil Popescu a fost numit ministrul Energiei. Popescu propune acum ca ministerul să primească măștile nefolosite ca dividende.
Gabriel Țuțu, șeful Romarm. Fost ofițer SRI, Țuțu a semnat contractele cu furnizorii și cu cei care au intermediat apoi transportul măștilor. Tot cu avioane militare ucrainene adusese din China și utilaje uzate pentru producția de măști la o fabrică de armament de lângă Târgoviște. După afacerea Vietnam, Țuțu a fost promovat în consiliul de supraveghere al companiei SAPE, cea care suportase costurile de achiziție și transport.