JUSTIȚIE

DNA a pierdut dosarul legat de ilegalitățile cu pădurile Maramureșului. MAI știe că Anticorupția din Cluj se ocupă de neregulile de la Borșa

Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține că nu mai știe nimic de dosarul privind ilegalități în procesul de retrocedare a 17.000 hectare de pădure din zona Maramureșului, probleme constatate de Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne și transmise către DNA Cluj, în vederea demarării procedurilor penale.

În urmă cu aproximativ cinci ani, Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne a constat mai multe nereguli în procesul de retrocedare a unor suprafețe de pădure din Borșa, transmițând DNA informațiile obținute din Prefectura Maramureș, însă Serviciul Teritorial Cluj al Direcției Anticorupție pare să fi rătăcit dosarul care ar fi trebuit să fie pe rolul instanței de judecată.

“Precizăm că, în cursul anului 2018, Corpul de Control al Ministrului a efectuat activități de verificare având ca obiect problematica invocată de dumneavoastră (n.r. – retrocedarea unor suprafețe de pădure din zona Borșa). Au fost constatate aspecte referitoare la punerea în aplicare a legislației în materia fondului funciar care fac obiectul unui dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj. Astfel, întreaga documentație întocmită în urma verificărilor efectuate a fost transmisă unității de parchet menționate, în vederea valorificării în cauza penală aflată în instrumentare”, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru “România liberă”.

Reprezentanții MAI spun că detalii din achetă ar putea fi oferite doar de către DNA, în cazul în care nu ar fi afectat procesul de cercetare penală.

“Informațiile referitoare la corespondența purtată între unitatea de parchet și Ministerul Afacerilor Interne, precum și cele referitoare la stadiul cercetărilor se află sub incidența Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, art. 12 alin.  (1) lit. e) și f), fiind exceptate de la liberul acces al cetățenilor, atât timp cât, organele competente desfășoară activități de urmărire penală. Prin urmare, eventuale date din dosarul penal pot fi comunicate numai de către organele judiciare competente”, ne-a mai precizat MAI.

Ce spune DNA

Problema este că DNA nu poate preciza nimic în legătură cu dosarul menționat, întrucât susține că acesta nu există.

“În acest moment, pe rolul DNA – Serviciul teritorial Cluj nu a fost identificat vreun dosar penal care să aibă ca obiect cele menționate de dvs. în cerere”, au răspuns reprezentanții DNA la o solicitare a cotidianului național “România liberă”, referitoare la dosarul invocat de MAI.

Ilegalitățile constatate

Totuși, la fel ca în cazul răspunsului pentru publicația noastră, MAI menționează neregulile sesizate în Maramureș și într-o adresă către Asociația Composesoratul Cisla.

“Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne a efectuat verificări la Instituția Prefectului Județului Maramureș – Comisia județeană pentru stabilirea drepturilor de proprietate privată asupra teritoriilor, cu privire la aspectele sesizate de către dumneavoastră.

În urma acestor verificări, s-au constatat deficiențe în legătură cu punerea în aplicare a legislației în materia fondului funciar de către factorii cu responsabilități pe acest segment, cu privire la eliberarea Titlului de proprietate nr. 7155 din 18.01.2017 în favoarea Asociației Composesorale Borșa, în cauză fiind evidențiate suspiciuni  rezonabile de săvârșire a unor fapte de natură penală.

Pe aceste considerente, a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, având în vedere că la nivelul acestei structuri este în curs de soluționare dosarul penal înregistrat sub nr. 141/P/2013”, se arată în adresa MAI către Asociația Composesorală Cisla.

Nu ar fi însă singurul caz în care Asociația Composesoratul Borșa, condus de Matei Mihali, ar apela la ilegalități pentru a obține de la stat 17.000 hectare de pădure din zona Maramureșului, scăpând însă fără sancțiuni și continuându-și drumul spre prejudicierea României.

După cum a arătat “România liberă”, în instanță s-a demonstrat că asociația lui Matei Mihali s-a folosit de fals în acte, în cererea de punere în posesie a celor 17.000 hectare de pădure.

În ciuda acestui fapt, o instanță din Oradea a considerat că falsul în acte nu invalidează cererea.

Acum, statul român este foarte aproape să plătească despăgubiri de circa 170 milioane de euro, după ce asociația lui Matei Mihali a avut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Surse din cadrul administrației publice locale din zona Maramureșului a precizat, pentru “România liberă”, că, săptămâna trecută, au avut loc noi controale la Prefectură, legate de cererea de retrocedare a hectarelor de pădure către Asociația Composesoratul Borșa.

Potrivit informațiilor cotidianului național “România liberă”, CEDO a respins cererea formulată de Agentul Guvernamental din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de rejudecare a dosarului cu Asociația Composesoratul Borșa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button