Republica Moldova

Diplomat britanic: Cereți-i oricui să arate pe hartă unde se află Moldova… cu excepția staff-ului Ministerului Apărării al Federației Ruse

Republica Moldova este noua țintă a agresiunii rusești. De această părere este fostul diplomat britanic John Dobson, care a fost membru al oficiului fostului premier al Regatului Unit John Major. Într-un articol publicat de acesta pe Sunday Guardian Live, Dobson scrie despre eforturile Rusiei de a păstra R. Moldova sub influența sa.

”Cereți-i oricui să arate pe hartă unde se află Moldova și mulți ar avea dificultăți în a o face, cu excepția staff-ului Ministerului Apărării al Federației Ruse. Undeva în acea mare clădire se află o hartă a R. Moldova, agățată de pereți, pe care sunt desenate săgeți ale invaziei planificate” își începe Dobson articolul.

Acesta scrie că R. Moldova, fostă parte a URSS, are o populație rusă destul de importantă, pe care președintele Putin ar putea găsi de cuviință să o ”elibereze”. El menționează invazia rusă din 1992 și ocuparea Transnistriei deja de trei decenii. Dobson mai scrie că, de la mijlocul anilor ’90, Rusia a cheltuit foarte mulți bani pentru a ține sub control R. Moldova, creând o rețea de politicieni care au avut și au scopul de a reorienta țara spre Moscova.

”Există o frică reală în Kremlin că Moldova ar putea să adere la UE, iar ultimul lucru pe care îl vrea Moscova e ca fostele țări sovietice de la granițele sale să devină democratice și să aibă o economie înfloritoare. Asta pentru că cetățenii din Rusia ar putea să-și dorească la fel. Așa că e mai bine să prevină acest lucru” consideră Dobson.

După eșecurile militare suferite în ultimele luni în Ucraina, Rusia și-a pierdut posibilitatea de a invada militar R. Moldova, scrie fostul diplomat britanic, așa că a pus presiuni de ordin energetic pe guvernarea pro-europeană de la Chișinău, care au dus la o creștere record a inflației, fapt ce a provocat proteste.

”Dacă vreți să identificați o persoană care caută să capitalizeze situația politică încordată și să devină ”omul Moscovei” în R. Moldova, acesta este Ilan Șor, un om de afaceri de 35 de ani și membru al Parlamentului din 2019. Șor este numit ”tânărul” de către FSB și a devenit o figură de bază a eforturilor Kremlinului de a submina parcursul european al R. Moldova” scrie Dobson.

El citează documente publicate de The Washington Post, care arată că FSB a trimis o echipă de strategi politici ca să cureze activitatea partidului lui Șor, fapt ce demonstrează relațiile pe care Șor le neagă.

”Un lucru devine tot mai clar. Cu cât Rusia suferă mai multe pierderi militare în Ucraina, Kremlinul își intensifică eforturile de a submina R. Moldova pentru a-și salva fața. Este o țintă mai ușoară decât Ucraina și o metodă de a acoperi rușinea Kremlinului din cauza eșecului ”operațiunii militare speciale” este să găsească succes în altă parte. Folosind instrumentele energetice și finanțarea ilicită, Kremlinul produce o operațiune din umbră de influență în R. Moldova folosindul pe presupusul corupt Ilan Șor” mai scrie fostul diplomat britanic.

Astfel, consideră Dobson, Ministerul Apărării al Rusiei poate să dea jos acea hartă a invaziei Moldovei, pentru că Ucraina a demonstrat lumii că Rusia nu este prea bună la invazii. În orice caz, scrie acesta, Kremlinul are foarte multe alte cărți pe care le poate juca.

”Poate să oprească livrările de gaze către Moldova și apoi să aștepte izbucnirea unei răscoale populare. Politicienii pro-ruși ar putea ulterior să se ridice și să spună ”votați pentru noi și vom uni forțele în lupta împotriva Ucrainei și vom primi gaz suficient la prețuri foarte mici”. Alternativ, Rusia ar putea să aștepte până economia țării intră în colaps, iar populația sa îngheață la iarnă, fapt ce va duce la înlăturarea guvernării, fapt ce va duce la alegeri anticipate și un nou premier – Ilan Șor. Spre deosebire de catastrofa din Ucraina, când vine vorba de Moldova Putin poate dormi liniștit” conchide fostul diplomat britanic.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button