Economie

Din cauza inflației galopante în viitoarele luni, populația nu va mai avea bani

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%, conform INS. De la începutul anului, inflația a crescut cu aproape 8%, iar în ultima lună efectiv a bubuit! ”Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%”.

Economistul Mircea Coșea a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC News, de ce inflația a crescut atât de mult și de ce măsurile nu au fost suficient de puternice pentru a stopa această creștere.

„Pentru viitoarea etapă pe care eu o estimez la două luni – două luni și jumătate, nu ne putem aștepta la o scădere a inflației, ci din contră, la o creștere, pentru că măsurile care s-au luat sunt discutabile. (…) Inflația din România nu este doar una monetară, ci este o inflație de structură, de costuri. Costurile producției României sunt atât de defectuos constituite ca urmare a înapoierii economiei noastre, care este de tip manufacturial, consumând multă muncă, energie, astfel încât toate fluxurile de energie nu au fost suportate de costurile acestei industrii care nu are o tehnologie atât de performantă încât să acopere această suprataxă cu energia. Astfel, au apărut falimentele. Numai luna trecută am avut, oficial, 20.000 de falimente. Asta înseamnă că trebuiau luate măsuri în energie, care nu s-au luat”, a precizat economistul Mircea Coșea.

„E nevoie de măsuri urgente“

„Plafonarea prețurilor la energie a amânat problema, nu a rezolvat-o. În toamnă, ne putem afla iar în aceeași situație. Trebuiau luate măsuri pentru creșterea producției interne și reducerea importurilor de energie și asta s-ar fi făcut dacă Ministerul Energiei nu ar fi trecut imediat la eliminarea producției de energie pe cărbune, dacă nu ar fi închis Termocentrala Mintia și dacă ar fi continuat niște investiții la hidrocentrale. Nu s-a făcut nimic.

În domeniul creșterii prețurilor la carburanți, nu s-a făcut nici acolo mare lucru și mai sunt niște creșteri importante de inflație care au venit prin importul de alimente. Noi mâncăm 70% din import, din ceea ce se aduce în țară odată cu inflația, pentru că pe economia internațională inflația crește cu mult ca urmare a unor lucruri știute: Ucraina, lanțurile valorice, lanțurile de transport, criza alimentară, șamd.

Trebuia făcut ceva ca să micșorăm importurile de alimente. S-a luat o măsură, în pachetul ăsta de măsuri care cuprinde voucherele pentru cei săraci, există această prevedere foarte bună că trebuie susținuți procesatorii. Să vedem cum și în ce fel, dar efectul nu va fi simțit mai devreme de toamnă. În viitoarele luni, după părerea mea, populația nu va mai avea bani, nu va mai avea bani în buzunar ca să cheltuiască.

Trebuie să existe, acum, în aceste zile, o preocupare imediată a guvernului pentru niște măsuri economice în direcțiile acestea: energie, alimente, care să ducă la mijloace de stopare a creșterii inflației.“, a conchis Mircea Coșea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button