Din 20 iulie poate începe strângerea de semnături pentru alegerile locale

În contextul în care președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru desfășurarea alegerilor locale în 27 septembrie, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot începe, din 20 iulie, colectarea listelor de susţinători ai candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al Capitalei, potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP).
Calendarul perioadei electorale pentru alegerile locale 2020 va fi următorul:
- din 20 iulie se pot demara acţiunile de colectare a listelor de susţinători ai candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti.
- între 7-11 iulie se pot înregistra alianţele electorale
- pe 31 iulie se vor desemna judecătorii din Biroul Electoral Central
- pe 2 august se va completa BEC cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic care are ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, precum şi cu un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor în numele organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup.
- între 7-18 august se vor depune candidaturile
- 28 august – 26 septembrie ora 07:00 se va desfașura campania electorală.
Potrivit derogării de la prevederile Legii nr. 115/2015, art. 3 din Legea nr. 84/2020 se reduce la jumătate numărul minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor.
Pentru candidaturile la consiliul local și la funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători, notează hotnews.ro.
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majore
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euro
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UE
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexe